ENVER BIJEDIĆ: Podržavamo zajednički nastup probosanskih stranaka na lokalnim izborima u Srebrenici

Socijaldemokrati u  borbi za bolju i pravedniju Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih naroda i građana, smatraju da je zaštita prava na povratak jedn od temeljnih preduvjeta na tom putu, te dijeleći uvjerenje da je ključni korak ka procesu obnove povjerenja suočavanje sa prošlošću, osuda ratnih zločina i borba protiv negiranja genocida.

U skladu s navedenim smatramo da zajednički nastup probasanskih stranaka za načelnika Srebrenice u borbi protiv nacional-šovinističkih politika, politika segregacije i diskriminacije, ali i svakog oblika djelovanja koje ugrožava drugog i drugačijeg po osnovu etničke ili vjerske pripadnosti je jedan od ključnih faktora i veoma važan za očuvanje ideje povratka kao i opstanka na navedenom području.

Socijaldemokrate BiH podržavaju Deklaraciju i zajednički nastup probosanskih stranaka na lokalnim izborima u Srebrenici, te okupljeni oko ove ideje preuzimamo obavezu da doprinesemo ostvarenju usaglašenih ciljeva.

Vjerujemo da samo zajedničkim snagama možemo ideju sprovesti u djelo, što bi u konačnici doprinijelo iskoraku u bolju budućnost za sve generacije koje Srebrenicu smatraju svojim domom.