GO SDBiH TUZLA: Pitanje čišćenja snijega se može riješiti u roku od 24 sata

Tuzla je jedini grad na Balkanu koji pitanje čišćenja snijega može riješiti u roku od 24 sata na najelegantniji i najefikasniji način. Sistem čišćenja snijega, u fazi kada tek počinje padati se radi slanom vodom. Na taj način bi gradske ulice do ujutro čiste, te ne bi bilo gomilanja snijega duž saobraćajnica i trotoara koji otežava odvijanje saobraćaja i blago rečeno prave kolaps.

Gradska organizacija Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Tuzla ističe da su za jednu ovakvu aktivnost potrebna tri elementa: ljudstvo, mehanizaciju i resurs.

“Imamo ljude zaposlene u JKP Komunalac, imamo mehanizaciju, odnosno cisterne koje se koriste tokom ljetne sezone za pranje ulica i imamo slanu vodu iz Panonskih jezera. Cisterne koje su sada parkirane punile bi se vodom koja se svakako na kraju sezone prosipa u Jalu, te bi se prilikom prvog snijega slanom vodom sapirao taj snijeg. Time bi se po saobraćajnicama i trotoarima sol zadržavala i naredni snijeg bi se topio. Ukoliko bi količina padavina bila veća, proces bi se ponovio. Ulice kojima se na ovaj način ne bi moglo pristupiti, koristila bi se manja mehanizacija koja se trenutno koristi. Na ovaj način bi i grtalice koje se trenutno koriste za glavne saobraćajnice bile dostupnije prigradskim naseljima (Gornja Tuzla, Obodnica, Dokanj, Mramor…), što bi rezultiralo normalnim odvijanjem svakodnevnog života.

Na ovaj način bismo dobili najčišći grad na Balkanu. Pored ova tri nabrojana uslova, potrebna je i dobra volja gradonačelnika Imamovića koji ne želi ništa pozitivino ukoliko to nije njegova lična ideja. Sve što dolazi od strane drugih lica se odbija sa prezirom.” – poručuju iz Gradske organizacije SDBiH Tuzla.