Savjet za zdravstvo SDBiH Tuzla: Mladi su aktivni prenosioci virusa, a rizične grupe su i dalje starije osobe, imuno kompromitovane osobe

Članica Savjeta za zdravstvo Gradske organizacije SDBiH Tuzla, doktorica Maida Mulić osvrnula se trenutnu epidemiološku situaciju u našem gradu i kantonu.

Tuzlanski kanton trenutno kao najmnogoljudniji kanton na području FBiH, unazad 15-ak dana svakodnevno bilježi dvocifren broj pozitivnih osoba na prisustvo Corona virusa u jednom momentu čak preko 40. Povećanje broja osoba kod kojih se manisfestuju simptomi bolesti te pozitivnost na prisustvo virusa njihovih najbližih kontakata je epidemiološki očekivano u ovom periodu.

Naime, koncem maja su prestale važiti naredbe Federalnog kriznog štaba koje su restriktivnog karaktera prevenstveno u cilju normalizacije života, te uspostavljanja normalnih ekonomskih tokova, te prometa roba i usluga.

Višesedmična stabilna epidemiološka situacija je donekle doprinjela osjećaju sigurnosti te lagodnijeg i komfornijeg odnosa prema izrečenim preporukama od strane Federalnog i Kantonalnog ministarstva zdravstva. Otvaranje graničnih prijelaza, importovani su novi slučajevi. Nepoštivanje izrečenih mjera i preporuka je dovelo do lokalnog širenja virusa. Iste trendove bilježe susjedne i komšijske zemlje.

Krizni planovi su obavezni za sve privredne subjekte koji broje više od 20 zaposlenih i predviđaju takođe obaveznost zaštitne opreme. Vrijeme ljeta praćeno je intenzivnijim društvenim životom, te porodičnim i društvenim okupljanjima, aktivnim godišnjim odmorima uz kupanje i druženje. Opšte preporuke, tipa korištenja zaštitnih maski te fizičke distance su i dalje sigurne mjere zaštite od prenosa virusa, uz pojačane mjere lične higijene. Trenutno je veći broj mladih osoba kod kojih je detektovan virus, ali u odnosu na početak epidemije i mnogo veći broj bolnički liječenih. Mladi su aktivni prenosioci virusa, a rizične grupe su i dalje starije osobe, imuno kompromitovane osobe, oboljeli od malignih oboljenja, dijabetičari i sl.

Slijedom aktuelnih dešavanja, potrebno je istaknuti važnost lične odgovornosti, ali i odgovornosti svih pravnih subjekata u poštivanju izdatih preporuka, a sve u cilju očuvanja zdravlja.