IO GO SDBiH TUZLA: Apelujemo da nadležni otvore oči

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo je zbog dodatnog povećanja zagađenosti zraka izdala “epizodu upozorenje” za sve zone na području KS. Istovremeno, u “Gradu Tuzla” su svi parametri zagađenja i indeksi kvaliteta zraka znatno veći.

Trenutno je kvalitet zraka u Tuzli “VRLO NEZDRAV”, te se na ovakav vazduh izdaje i upozorenja da je kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Ne želeći ni u kom slučaju u negativnom kontekstu govoriti o odluci sarajevske kantonalne vlasti, naprotiv, ako već nadležni u gradu Tuzla ne žele, mi pozivamo građane Tuzle na maksimalan oprez, molimo da ne izlaze bez velike potrebe, da ne izvode djecu i ne izlazu se toksičnom zraku, opasnom po život.

Istovremeno se pitamo zašto se niko iz uprave grada Tuzle ne oglašava ovim povodom. Ovo je problem od životnog značaja za građane Tuzle. Poštujemo našu tradiciju i tekovine od neolita do suvremene historije, ali apelujemo da nadležni otvore oči i, ako već nemaju rješenje ili ga ne znaju naći, barem neka upozore građane Tuzle na oprez.