Bez pravde za Dženana i Davida neće biti ni pravde za bilo koga od nas

Danas se u Sarajevu okupio respektabilan broj građana da pruži podršku porodicama ubijenih Dženana Memića i Davida Dragičevića, a kao rezultat višegodišnjeg pokušaja nadležnih tužilaštava i policije da zataškaju ubistva.

Socijaldemokrate BiH pružaju punu podršku porodicama stradalih mladića i zahtijevamo da se bez bilo kakvih odlaganja i činjenja ustupaka okončaju istrage i kazne odgovorni. Osim kazne za neposredne ubice još više važnim smatramo da je nužno najoštrije kazniti svako službeno lice koje je dovelo do zataškivanja istrage i zloupotreba zbog kojih su porodice ubijenih i građani prinuđeni pravdu tražiti na ulici. Ako se sistem ne probudi i ne osigura pravdu Davidu i Dženanu, nismo daleko od momenta kada zbog toga što nepravda postaje sistem, pobuna postaje obaveza.
Onaj ko korumpira tužilaštvo i sudove ubija državu, pa čvrsto vjerujemo da je borba za pravdu za nesretne mladiće ustvari borba za bilo kakvu sretnu budućnost ljudi na ovim prostorima.

Kao jedna od najvećih političkih žrtava korumpiranih tužioca i policije Socijaldemokrate BiH su već drugu godinu izloženi gruboj torturi i zloupotrebi ovlaštenja. Izloženi smo hapšenjima, pretresima, medijskoj satanizaciji i montiranim istragama kojim se nastoje ostvariti političkI ciljevi snaga koje su korumpirale tužioce i policiju I koji vode prljavu kampanju, dok istovremeno se pred našim očima odvijaju neviđeni kriminal i korupcija. Nema dokaza, optužnice se ne podižu nakon hapšenja, mjere koje tužilaštva traže padaju na sudovima, ali se tortura i dalje nastavlja i pojačava.

Nikako ne želimo porediti bol porodica ubijenih Davida i Dženana sa progonom naših članova, kao i što naglašavamo da svi političari i funkcioneri, pa tako i Socijaldemokrate BiH, moraju biti pod budnim okom pravosuđa i policije. Međutim ono što se dešava nama danas uveliko nadilazi noramlno očekivane i po zakonu vođene istrage: radi se o pokušaju izmišljanja i montiranja nedužnim licima. O ovim postupcima i dalje ćemo javno govoriti i dosljedno se boriti.

Pravda za Davida i Dženana je naš generacijski ispit časti i dostojanstva. Bit ćemo dio opštedruštvene podrške velikom broju građana koji traže trenutnu i potpunu pravdu: prvo, sad i odmah. Uvjereni smo da ćemo, nakon pravde za dva ubijena mladića, nastaviti borbu za pravdu protiv korumpiranih pojedinaca u tužilaštvima i policiji.

Dočekat ćemo dan da se formiraju parlamentarne i druge komisije koje će otvoriti ladice u tužilaštvima i pitati kako to da su neke prijave zastarjele, da procesi nisu pokrenuti, da su se prikrivala saznanja o kriminalu, dok se ono malo policijskih resursa usmjerava na pritisak i progon političkih neistomišljenika, neovlaštena prisluškivanja i praćenja, dok u mjestu stoje istrage za najteža ubistva i isti prikrivaju, jer dokazi očigledno ne odgovaraju visokim političkim krugovima. Ako danas ima nečeg zajedničkog u Banja Luci i Sarajevu, to su metod, stil i odlučnost policije i tužilaštava u prikrivanju pravih krivičnih djela i izmišljanju onih koja se nisu desila. A iza njih stoje politički subjekti koji se navodno jako svađaju i navodno mnogo razlikuju, a u suštinskih razlika među njima nema.