BIJEDIĆ: Čović može svoju imovinu kod Mostara pripisati Izraelu, ali neće u ime BiH priznati Jeruzalem kao glavni grad

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH i zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u Hayatovoj emisiji Dobar dan BiH komentarisao je akutelne političke teme.

O neslužbenoj inicijativi HDZ-a BiH da BiH premjesti svoju ambasadu u Jeruzalem i prizna taj grad kao prijestolnicu Izraela, Bijedić kaže da ona neće biti realizovana.

  • Od te inicijative neće biti ništa. Čović može jedino svoju privatnu imovinu kod rijeke Radobolje u Mostaru dati Izraelu. To je bezobrazna inicijativa koja vrijeđa muslimanski narod i Palestince. Stav Hrvatske se razlikuje od stava Čovića i HDZ-a i to govori da je inicijativa bespredmetna. Mislim da se radi o vraćanju usluge za podršku Izraela izmjenama Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a. Postoje ljudi koji su plaćeni da lobiraju protiv BiH, a u korist Čovića i Dodika – ocjenjuje Bijedić.

Smatra da bh. diplomatija mora djelovati združeno u jačanju probosanskog lobiranja.

  • Problem je što mi kao država nemamo odgovor na takvo lobiranje. Ako bi se pojavili lobisti Bošnjaci, odmah bi se plasirala priča o tome da se ovdje želi stvoriti muslimanska država. Zato treba da idemo sa ljudima kao što je Sven Alkalaj koji veoma dobro radi svoj posao u korist BiH. Nije isto lobiranje HDZ-a iza kojeg stoji Hrvatska i nekoga ko je Bošnjak, jer smo tobože najbrojniji narod. Jesmo li krivi zato što smo najbrojniji i znači li to da trebaju smanjiti naš broj kroz nove sukobe i ratove? To nema logično objašnjenje. Kada bismo svi zajedno lobirali za državu, onda bi to imalo snagu – navodi Bijedić.

Blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH od strane Marinka Čavare, predsjednika FBiH, Bijedić vidi kao osnov za krivičnu odgovornost.

  • Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dolazi iz razvijenog pravnog sistema i ima podršku SAD-a i on neće dozvoliti da ga bilo koji lokalni političar vrijeđa. Čavara je nužna posljedica onoga što se moralo uraditi prije nekoliko godina. Morat će postupiti po Schmidtovom pismu i imenovati sudije Ustavnog suda FBiH. Postoje elementi krivičnog djela trgovine utjecajem zbog toga što je intervjuisao sudije Ustavnog suda FBiH. On nema predznanje da intervjuiše bilo kojeg kandidata, to je smiješno – kazao je Bijedić.