Čestitka povodom Svjetskog dana slobode medija

Slobodni, profesionalni i objektivni mediji jedan su od važnih stubova svakog demokratskog društva, jačanja vladavine prava i parlamentarizma, te promocije kulture dijaloga i zaštite ljudskih prava.

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, upućujemo iskrene čestitke svim novinarima i medijskim radnicima u Bosni i Hercegovini.

Jedan od pokazatelja napora kojim su medijski radnici izloženi svakako je i ulogu u borbi protiv pandemije virusa korona. Provjerenim i tačnim izvještavanjem, mediji su pravovremeno informisali građane o svim mjerama nadležnih u borbi protiv virusa i važnosti njihove odgovorne i dosljedne primjene, čime su dali nemjerljiv doprinos edukaciji stanovništva i borbi u sprečavanju širenja zaraze.

Raduje nas činjenica da je Bosna i Hercegovina prema posljednjem izvještaju organizacije ‘Reporteri bez granica’ po indeksu slobode medija najbolje rangirana država u regiji, te da je i ispred većeg broja zemalja članica Evropske unije. Iako su i medijski radnici pogođeni finansijskom situacija nastalom koronavirusom, sloboda medija nije samo na plećima novinara. Sav rad koji obavljaju treba nam svima biti motiv da nastavimo graditi ambijent u kojem će slobodni mediji ostvarivati svoju društvenu ulogu na dobrobit svakog građanina.