ENVER BIJEDIĆ: Član Predsjedništva BiH služi da “svoje” postavi za ambasadore

Enver Bijedić, predsjednik SDBiH gostovao je u Danu uživo televizije N1 gdje se osvrnuo na optužbe Žarka Vujovića na račun SDBiH, predstojeće opće izbore, aktuelnu političku situaciju, kao i o montirane sudske procese.

Nakon što je Aziz Čačković za Vujovića, iznio i stav da “s obzirom na veličinu Tuzlanskog kantona, te broj većinski bošnjačkog stanovništva ne bi bilo pametno da nosilac liste bude neko ko nije Bošnjak”, Bijedić kaže da je protiv Čačkovića pokrenuta unutarstranačka istraga.

Bijedić je naveo šta slijedi, odnosno koje sankcije protiv Čačkovića.

“To može biti izbacivanje iz stranke kao najveća sankcija, to može biti opomena, to može biti suspenzija, može biti eliminisanje iz svih stranačkih funkcija to će odlučiti da budem iskren organi koji imaju nadležnost za to”, pojasnio je Bijedić.

Vujović je, kako kaže Bijedić, imao i ranije probleme u SDP BiH kada su zajedno bili u ovoj stranci i naglasio da ga je molio da ostane u SDBiH, čak i preko njegove supruge što on nije prihvatio. Također, prema Bijedičevim riječima DF i SDBiH se obraćaju istom glasačkom tijelu.

Opći izbori u oktobru

Kada je riječ o predstojećim Općim izborima u oktobru i koalicije u kojoj se nalaze sa Zelenim pokretom za njih je potpuno nebitno o podršci za člana Predsjedništva BiH.

“Jel vi mislite da se član Predsjedništva BiH pita išta bitno, osim što svoju rodbinu, prijatelje, rođake, namješta na ambasadorske funkcije, ništa se ne pita”, pojasnio je Bijedić.

Do kraja izbornog ciklusa biće donesena odluka da li će ikoga podržati, kazao je Bijedić, i rekao svoj stav da ne namjera nikoga podržati.

Povećanje primanja za državne zvaničnike

Povećanje primanja državnim službenicima, ujedno i zvaničnicima izazvalo je enormnu pažnju javnosti i Bijedić kaže da nije prisustvovao glasanju zbog telefonskog poziva kada se o tome odlučivalo.

“Sigurno bih glasao protiv, to je sramotno”, istakao je Bijedić.

Sudski postupci protiv njega

Sudski postupci koji se protiv njega vode, Bijedić kaže da su montirali oni koji su se umjesto njega trebali naći na optuženičkog klupi.

“Zašto je kod nekih ljudi proglašena zastara u istom predmetu i proglašena zastara”, pitao je Bijedić.

Na kraju je Bijedić rekao da je dobio odgovor od Tužilaštva BiH da će procesuirati krivičnu prijavu Zorana Milanovića.