ENVER BIJEDIĆ: Mnogi političari sa TK delegirani u Sarajevo već u Olovu zaborave sredinu iz koje su došli

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gostovao je u Novom danu televizije N1 gdje se osvrnuo na urađene projekte za vrijeme svog mandata kao federalni ministar prometa i komunikacija, te o aktuelnim temama raspodjele finansijskih sredstava za borbu protiv COVID-19, Izbornog zakona, radu državnog parlamenta, Socijaldemokratama BiH.

Tuzlanski kanton po mnogo čemu je diskriminisan u odnosu na druge dijelove države. To se može vidjeti po raspodjeli javnih prihoda, infrastrukturalnim ulaganjima, ali i posljednjoj raspodjeli finansijskih sredstava za borbu protiv COVID-19. Zbog čega je to tako i koji su projekti urađeni za vrijeme njegovog mandata kao federalnog ministra prometa i komunikacija,

“Mnogi političari koji su prethodnim decenijama dolazii iz Tuzle u Sarajevo, na rad ili određene funkcije, vrlo brzo zaborave Tuzlu i sredinu iz koje su došli. Čim pređu Karaulu i dođu u Olovo, već su postali Sarajlije. Zaborave da se moraju vratiti u kanton koji ih je delegirao. Kao ministar prometa i komunikacija, nisam zaboravio odakle sam. Za svog mandata urađen je najvažniji objekat na putu Tuzla – Sarajevo. Upitanju je tunel Karaula, koji je spustio put sa nekih 200 metara nadmorske visine, napravljena su četiri pristupna mosta i jedan evropski tunel dužine 903 metra. Time je skraćen put i napravljena treća traka da se mogu zaobilaziti kamioni i spora vozila. Na žalost mandat je završen, ali bilo je tu još projekata da se napravi treća traka od Stupara prema Kladnju i od Čevljanovića prema Olovu, tako da bi se iz Tuzle za Sarajevo moglo stići sat i petnaest minuta.” – izjavio je Bijedić.

Na posljednoj sjednici Doma naroda devet delegata uopšte nije htjelo da razgovara o direktnoj nabavci vakcina. Sa druge strane, Hercegovačko-neretvanski, Kanton Sarajevo najavljuju da će direktno nabaviti vakcine za Covid-19. Po tome, ostali kantoni ispadaju manje bitni.

“Vidite, Parlament ne radi svoj posao, građani su u pravu. Moj prijedlog prije godinu dana je bio da se u slučaju ne održavanja sjednica ili ne dolaska na iste, da se oduzme plata. Taj moj prijedlog još uvijek nije došao na dnevni red. Isto tako, prilikom rasprave o raspodjeli sredstava za kliničke centre u borbi protiv koronavirusa je bila neprirodna. UKC Tuzla koji je najkvalitetnija zdravstvena ustanova dobije jedan i pol miliona KM, dok banjalučki i sarajevski dobiju po četiri miliona, mostarski tri i pol miliona KM, to je diskriminacija stanovnika.” – kazao je Bijedić, te dodao da se ista stvar dešava i sa raspodjelom javnih prihoda gdje Tuzlanski kanton, kao najmnogoljudniji kanton ima duplo manji indeks, samim time i duplo manju raspodjelu.

“Najbolji primjer tome je budžet kantona gdje Kanton Sarajevo ima budžet od milijardu, a u Tuzlanski kanton oko 400 miliona, a Tuzlanski kanton pri tome ima više stanovnika od Kantona Sarajevo. To pitanje sam postavio u redovnoj proceduri kada sam postavio na Parlamentu ” – rekao je Bijedić.

Na pitanje o stvaranju trećeg entiteta koji zagovara predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Bijedić je izjavio da Čović to u stvarnosti ne bi htio.

“HDZ u svakom slučaju drži ključeve vlasti. To im je dao njihov izborni rezultat gdje u Domu naroda imaju trinaest zastupnika Federalnog parlamenta i na taj način kontrolišu sve procese na nivou Federacije BiH. Kada je u pitanju izborni zakon, oni bi htjeli da ga naprave po svom modelu, a to je da samo glasaju Hrvati iz Zapadne Hercegovine, dok Hrvati iz Tuzlanskog kantona kojih ima oko 23.000 ili Hrvati iz Orašja da se ništa ne pitaju. Smatram da Dragan Čović iskreno ne misli na treći entitet iz razloga što trenutno budžet Federacije BiH, uslovno rečeno bošnjački dio puni budžet sa nekih 80%, dok u raspodjeli 40% ukupnog budžeta Federacije pripadne uslovno rečeno gdje žive Hrvati. Dragan Čović sigurno ne bi htio treći entitet jer to njemu ne odgovara u finansijskom smislu.” – istakao je Bijedić.

Kompletno gostovanje predsjednika Bijedića pogledajte u nastavku.