ENVER BIJEDIĆ: Upućujem oštar protest povodom odluke Elektroprivrede BiH da na lokalitetu PK Šićki Brod izgradi deponiju šljake i pepela

Povodom pojavljivanja dokumenta Elektroprivrede BiH u kojem se pod stavkom jedan nalazi „Izrada glavnog rudarskog projekta u okviru izgradnje deponije šljake i pepela“, predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uputio je oštar protest.

Smatram da bi odlaganje šljake i pepela na lokalitetu PK Šićki Brod izazvalo novu ekološku katastrofu. Na prostoru oko pomenutog lokaliteta živi oko 15.000 ljudi i Elektroprivreda mora biti svjesna da je došao kraj neodgovornom širenju i bezuslovnom zagađenju okoliša.

Sporna lokacija je “geodetski” na višoj koti od gradskih zona, te bi se moglo očekivati da kontaminirane vode prirodnim padom migriraju ka gradskoj zoni prvenstveno Lukavca, a svako podizanje prašine bi se itekako osjetilo.

Vazduh u Tuzli i Lukavcu je već prekomjerno zagađen, te se ne smije na ovaj ili bilo koji drugi način uvoditi novi zagađivač bez analize uticaja. Sve analize koje će se predočiti su nepotrebne jer osjetimo, vidimo i znamo da vazduh ne može primiti dodatne količine zagađenja.

Općinsko vijeće Lukavac i vijećnici Gradskog vijeća Tuzle jednoglasno su se izjasnili da su protiv izgradnje deponije šljake. Na osnovu odluka OV Lukavac i GV Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana TK za period od 2005. do 2025. godine. Ovim dokumentom definitivno je utvrđeno da područje nekadašnjeg površinskog kopa Šićki Brod neće biti odlagalište šljake iz Termoelektrane Tuzla.

Nama trebaju energija, energetika, novi blok u TE Tuzla i treba nam razvoj elektroenergetskog sektora, ali lokalitet na PK Šićki Brod nije dobar za pepeo iz Termoelektrane Tuzla.