HUSEIN TOKIĆ: Sretan Svjetski dan Roma!

Danas se obilježava Svjetski dan Roma, povodom prvog svjetskog kongresa Roma, održanog 8.aprila 1971. godine u Londonu, koji se smatra jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i te je službeno prihvaćen naziv Rom, što znači čovjek.

Za himnu tog naroda izabrana je pjesma “Djelem, Djelem” te je izabrana zastava – pod kojom se nikada nisu vodili ratovi.

Romi u Bosni i Hercegovini su najbrojnija nacionalna manjina, najmanje ih se školuje i radi, ne uživaju nikakva prava, a svakodnevno su izloženi najgorim oblicima diskriminacije. Pitanje njihove inkluzije u društvo još je uvijek sporedna tema onih koji imaju moć odlučivanja, zbog čega su Romi uglavnom prepušteni sami sebi.

Oduvijek su svim segmentima društva, donekle bili najzapostavljenija populacija koja se teško adaptirala u društvene tokove i gradila bolje sutra. Ono je dolazilo postepeno, prvobitno razbijanjem predrasuda, zapošljavanjem, ali na prvom mjestu školovanjem romske populacije, u čemu su napravljeni bitni pomaci.

Nastojanjima državnih institucija i pod pritiskom evropskih organizacija situacija se mijenja u korist romske zajednice. Nezaposlenost Roma i dalje je jedan od gorućih problema, ali ohrabruje i činjenica da su danas, više priznati u društvu, da lakše dolaze do posla koji su godinama unazad jako teško pronalazili.

“Zadovoljstvo mi je u ime Socijaldemokrata BiH i svoje lično ime, svim pripadnicima romske nacionalne manjine u BiH čestitati Svjetski dan Roma. Vjerujem da ćemo zajedničkim djelovanjem u vremenu koje slijedi postići još bolje rezultate, posebno što se tiče uključivanja Roma u zdravstveni i obrazovni sistem.” – poručio je Husein Tokić, predsjednik SDBiH.