HUSEIN TOKIĆ: Svim građanima upućujem srdačnu čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH

Predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Husein Tokić povodom jednog od najznačajnijih datuma u našoj historiji – 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, uputio je svim bh. građanima u Bosni i Hercegovini i svijetu čestitku.

Na današnji dan prije 32 godina Bosna i Hercegovina je poslije više od petsto godina u suksesivnom nizu borbe za nezavisnost napokon postala međunarodnim, državnim subjektom. Iako je bosanska nezavisnost formalno potvrđena 6. aprila 1992. godine, ona je stvarno stečena 1. marta 1992. godine drugog dana referenduma kada je od izašlih na biračka mjesta 64,31% građana koji su imali biračko pravo, njih 99,44% izjasnilo se za SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU DRŽAVU RAVNOPRAVNIH GRAĐANA, NARODA BOSNE I HERCEGOVINE BOŠNJAKA, SRBA, HRVATA I PRIPADNIKA DRUGIH NARODA KOJI U NJOJ ŽIVE. I kad se pitamo šta sve ovaj referendum za BiH znači, objektivni historijski sud je utvrdio niz tekovina bez kojih bi Bosna i Hercegovina danas bila ponižena i eksplatisana balkanska kolonija i satrapija. Omogućio je nacionalnu i političku reformu, koja je najavila novo doba slobode, demokratije  i pune državne nezavisnosti. Narod je doveden do jasne svijesti o nacionalnoj slobodi o demokratiji i o živom osjećaju vlastite državnosti ostvario je bosanskim narodima i kao izraz plebicitarne volje državni suverenitet, bez kojeg ne bi bilo ni slobode građana ni ekonomskog prosperiteta. Omogućio je formiranje demokratske vlasti, koja se stvara ustavnim metodama, izbornim formama, parlamentarnim sistemom upravljanja i donošenja zakona u vlastitoj zemlji. Sve je ovo postigla poslije 529 godina kada su Bosanci u različitim historijskim varijantama više ili manje bili podanici i s prividnim ograničenim suverenitetom. Omogućio nam je da formiramo državna ministarstva, bosanskohercegovačku diplomatiju, ambasade, konzule, trgovačka predstavništva, međudržavne urede, zastupništva, vojne misije. Postigli smo svjetsku slavu naših državnih reprezentacije u nizu sportskih grana. Bosna i Hercegovina je zaslugom referenduma održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine međunarodno priznata država, koja ima svoje mjesto u UN, u Vijeću Evrope, a kao posljedica toga uskoro bi trebala postati članica NATO-a i EU.

Tu dragocjenu baštinu ne smijemo obezvrijediti, nego je s najprogresivnijim novim humanističkim vrijednostima demokratije i civilizacije obogaćivati. Dokažimo da smo zreli ovu veliku i dragocjenu baštinu pod najsvjetlijim zastavama čovječnosti i slobode sačuvati.

Sretan Vam Dan nezavisnosti!