HUSEIN TOKIĆ: Vrijeme je da stanemo u kraj nepravdi koja se nanosi Tuzlanskom kantonu!

2015. godine tuzlanski intelektualci, profesori Univerziteta u Tuzli Edin Delić, Zlatan Begić i Vedad Pašić Vladi i Skupštini TK, te organizacijama civilnog društva i javnosti uputili su inicijativu kojom se traži zaustavljanje ekonomskog uništavanja ovog kantona i njegovih građana.

2016. godine, na 128. sjednici Vlade FBiH “Tuzlanska inicijativa” nije prihvaćena uz obrazloženje Federalnog ministarstvo financija da bi zbog kompleksnosti raspodjele javnih prihoda, dovelo do upitne održivosti svih razina vlasti u FBiH.

Generalni sekretar SDBiH i zastupnik u Skupštini TK Husein Tokić smatra da je ovo velika nepravda.

Sarajevski kanton u nacrtu budžeta planira finansirati nabavku helikoptera od 27 milona KM i dati Dini Konakoviću rezervu 500-600 hiljada KM da se nađe, da može dijeliti onako što bi u narodu rekli “od čibuka”, dok Tuzlanski kanton ne može pokriti ni dopunska prava demobilisanih boraca na adekvatan način. Statistički gledano, Sarajevski kanton u nacrt budžeta za 2020. godinu raspolaže sa 971 milionom KM, dok je broj stanovnika 417.491. Tuzlanski kanton, nacrt budžeta 416 miliona KM, broj stanovnika 445.028. NELOGIČNO!
Pod hitno ispraviti nepravdu prema građanima TK, tražiti izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Ovakva situacija je nepodnošljiva i vrijeme je da se ovo pitanje ponovo aktualizira!

Jedan od načina kako bismo ovu nepravdu mogli riješiti jeste da pri raspodjeli prihoda i poreza evidentiramo i raspodijelimo uvažavajući mjesto nastanka, a ne mjesto registracije i sjedišta javnih poduzeća