KLUB SDBiH U SKUPŠTINI TK: Alen Kamerić, vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla postavljen je nezakonito

Nakon što je aktuelna vlast nezakonitim potezima nastavila sa smjenama nepodobnih na rukovodećim pozicijama u javnim institucijama, posljednji na udaru je bio Univerzitetski klinički centar u Tuzli.
Da su od samih smjena krenuli sa apsurdima, govori i činjenica da su tri bivša člana Upravnog odbora UKC-a za vrijeme svog privremenog rada sami sebe imenovali za načelnike klinika. Novi članovi Upravnog odbora UKC-a Tuzla prihvatili su ostavku prof.dr. Vahida Jusufovića, a na njegovo mjesto za vršioca dužnosti funkcije postavljen je Alen Kamerić, kadar Pokreta demokratske akcije (PDA). Iako je “ekspertima” iz Vlade TK politički podoban, sa zakonskog aspekta ne može obavljati poziciju direktora jednog od najvećih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini. Podobni Kamerić iako je primarijus još uvijek nema naučno zvanje koje je obavezno za poziciju na koju je postavljen.

Član 54. stav 1. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini decidno kaže da nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u Bosni i Hercegovini, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove. Po ovome članu, Alen Kamerić koji je doktorsku disertaciju odbranio na neakreditovanom privatnom univerzitetu u Tuzli ne može obnašati funkciju na koju je postavljen.

Klub SDBiH u Skupštini TK u nekoliko navrata upozoravao je na nezakonite poteze i smjene direktora, kao i na štetu po budžet Tuzlanskog kantona koje će smjene prouzrokovati. Ovo imenovanje samo je još jedan od dokaza kakav sistem “ekspertna” Vlada TK pravi, da je stranačka knjižica bitnija od bilo kojeg zakona.