Koliko mu dođe Nermin, a koliko Mile?

O Vojinu je riječ. Zanimljiva reakcija na formiranje Socijaldemokratsko-zelene koalicije u BiH dolazi iz usta jednog od “trbuhozboraca” Nermina Nikšića i njime uzurpiranog SDP-a, i to pravo iz Banja Luke. Pitaju tako “SDP-ovci” o navodnim milionima Zlatka Lagumdžije.

Razlog za laži i nervozne reakcije je očit strah od učinka i posljedica po SDP udruživanja SDBiH i Zelenog pokreta u novu potpuno funkcionalnu koaliciju otvorenu za sve. A razlog zašto ne zbori Nermin Nikšić je njegov kukavičluk da stane na crtu Lagumdžiji, jednako kako se plašio tokom posljednje kampanje za izbor predsjednika SDP-a suočiti se s bilo kim od izazivača, iako je to morao po Statutu učiniti. S obzirom da pojedini renomirani novinari i mediji otvaraju veliki medijski prostor perjanicama SDP-a pozivamo ih da suoče Nikšića i Lagumdžiju, pa da u tom istorijskom nastupu spoznamo istinu. Znamo ko će odbiti duel, kao što znamo i da to neće biti saopšteno javnosti.

Gospodin Lagumdžija će obrazložiti i dokazati svoju imovinu u skladu sa zakonom, a upravo je pristupio bloku koji je pod enormnim pritiscima pravosuđa, montiranim hapšenjima i optužnicama. Da se nečega bojao, otišao bi u SDP, jer njih čuva Tužilaštvo, a i tamo ne nedostaje milionera, kao i predsjednika koji organiziraju kraljevske svadbe. Ne nedostaje ni zloupotreba partijskog novca za privatne svrhe čak i za supruge istaknutih funkcionera i zapošljavanja rođene braće i rodbine. Istrage i optužnice protiv SDP-ovaca, naročito u Tuzlanskom kantonu, kriju se po ladicama i čuvaju do zastare, dok se istovremenu vrši grubi pritisak i montiraju optužnice onim koji smetaju SDP-u.

Mogao bi Vuković pitati i svoga mentora Vojina Mijatovića odakle njemu novac i od čega živi, putuje, radi i priča barem posljednjih 5 godina? Nerijetko, Mijatović ističe kako “on sam sebe finansira”. Pitamo trbuhozborca koliku je plaću morao imati tadašnji savjetnik Mijatović da bi punih 5 godina sebe finansirao na silnim putovanjima i u kontinuiranoj kampanji? Neka nam barem pojasni koliko “mu dođu” Nermin, a koliko Mile?

Pitamo članstvo SDP-a zna li iko koliko je projekat Vojin Mijatović do sada koštao?

Koliko je stotina hiljada ili možda i miliona novca SDP-a plaćeno Mijatovićevo “bavljenje patriotizmom”, a vjerujemo da SDP nikako nije jedini izvor finansiranja onog koji je tek donedavno bacao ispred sebe zastave zemlje u koju se danas navodno zaklinje.

Milozvučno ušima Bošnjaka zvuče Bosansko-patriotske verbalne eskapade “pravog Srbina” Vojina Mijatovića ako bi iza njih stajala dosljednost i ako bi namjere bile iskrene. Pri kraju smo raspleta i tog igrokaza.

Proziva tako Vuković Zlatka Lagumdžiju da je “grobar SDP-a”. To je jedino u čemu bi i mogao biti u pravu da je zborio prije 10 godina. Preživio je SDP, a pravo pitanje je ko je grobar SDP-a u zadnjih 10 godina?

Svoje greške je uvidio i Lagumdžija, pa se povukao s mjesta predsjednika nudeći današnjim liderima SDP-a da se iskažu. SDP danas nije ni sjena onog kakav je bio u vrijeme Lagumdžijinog odlaska, a njegova najveća greška su upravo ljudi koji danas vode SDP. Možda bi mogli slijediti primjer onog koga prozivaju pa preuzeti odgovornost.

Bilo bi to odlično da metafore Vojina Mijatovića utiču na promjenu mišljenja onih čiji su stavovi danas brana normalizaciji odnosa u BiH. Oni samo dodatno potpiruju međunacionalne tenzije, a Milorad Dodik je jedini kome Mijatović i Nikšić mogu biti od koristi na oktobarskim izborima.  Kampanja zagovaranja da su svi isti i da je Milorad Dodik možda i “najmanji četnik među četnicima” je pogubna po budućnost BiH. Nikako nisu svi isti, a izbori su prilika da se mijenja onaj koji je vladao i činio zlo. U oktobru je primarno skinuti Milorada Dodika, inače čovjeka čijim se sposobnostima Mijatović i danas divi u svim slobodnim prilikama.

SDP-ovska propaganda se brutalno obrušava na svoje neposlušne kadrove ne libeći se uputiti najgrublje uvrede, etikete i kvalifikacije onim u koje su se do jučer zaklinjali. To govori više o njima, nego onim koji su uvidjeli na kakvoj stranputici je današnje rukovodstvo oko Nermina Nikšića.

I na kraju građani i članovi SDP-a nisu i neće zaboraviti da je Nermin Nikšić lažni predsjednik Partije, jer je brutalno pokrao posljednje unutarpartijske izbore. To “drugovima na pozicijama” ne smeta, ali istinski socijademokrate i demokrate znaju ko to među nama “laže i krade.

Press služba Socijaldemokrate BiH Zeleni pokret