Kraj politikog procesa SPO “15. maj”: Enver Bijedić oslobođen svake krivnje

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine oslobođen je svake krivnje u poznatoj aferi “SPO “15. maj”.

Sudija Damir Arnautović danas je donio oslobađajuću presudu u vezi sa optužnicom Kantonalnog tužilaštva, koju je zastupao tužilac Ćazim Serhatlić, jer, kako je danas rečeno, nije našao nijedan elemenat počinjenog krivičnog djela u spomenutoj optužnici.

Pred Općinskim sudom u Tuzli bivšem direktoru Direkcije za izgradnju Tuzla, Enveru Bijediću, sudilo se po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona potvrđenoj 31. augusta 2020.godine.

Bijedić je optužen da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju počinio krivično djelo zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju – iz člana 247. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, imenovani se teretio da je u periodu od 2006. godine do 2011. godine, obavljajući poslove direktora Direkcije za izgradnju, suprotno Statutu firme, sredstva kojima je raspolagala Direkcija za izgradnju, a koja su uplaćena od strane kupaca stanova i drugih prostorija, koristio protipravno njihovoj namjeni, a suprotno ugovornim obavezama koje je imala Direkcija za izgradnju.

Zbog navodnog nenamjenskog trošenja i preusmjeravanja sredstava stambeno poslovni objekat “15 maj” u Tuzli do danas nije u cijelosti završen i predat kupcima na korištenje.

U vezi sa današnjom presudom Bijedić je izjavio:

 Ovo je sve bilo traumatično za mene i moju porodicu i sretan sam što je ovako presuđeno, jer je tako jedino bilo moguće. Nadam se da je ovo kraj politički montiranim optužnicama u našem društvu.

Bijedićevi advokati, Mensur Radončić i Mirna Avdibegović, naveli su da je Sud

prihvatio argumente odbrane.

– Ovakav ishod suđenja smo očekivali s obzirom da je Sud prihvatio argumente odbrane i nadamo se da da će konačno našim pravosuđem preovladati pravo, a ne politika – komentar je advokata odbrane Envera Bijedića.