POSLJEDNJI OPROŠTAJ: Dragi Hako, čitav život si vodio razne borbe i uvijek si bio na strani pravde i istine

Komemorativna sjednica povodom smrti ratnog šefa policije u Srebrenici i člana ratnog Predsjedništva ove općine Hakije Meholjića održana je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

“Poštovana ožalošćena porodice Hakije Meholjića uvaženi poštovaoci života i djela našeg Hakije.

Ovdje smo na ovom tužnom skupu, da na vječni počinak, u bolji svijet, ispratimo našeg saborca, druga i prijatelja, Hakiju Meholjića, istaknutog borca i rukovodioca u teškom odbrambeno-oslobodilačkom ratu, uglednog i uticajnog društvenog radnika, predanog političkog graditelja jedinstva i zajedništva naših građana i naroda na teškom putu poratne obnove i izgradnje naše domovine Bosne i Hercegovine.

Hakija Meholjić je dijete Srebrenice, rođen 07. aprila 1949. godine u Srebrenici.

U  istorijski značajnom mjestu, danas simbolu genocidnog stradanja njenih građana od pomahnitalog obnovljenog fašizma gdje su fašistički zlikovci počeli najveći  evropski i svjetski zločin nakon Drugog svjetskog rata.

Prelijepo područje Srebrenice mnogim spomen obilježjima svjedoči i potvrđuje slavni put državotvornog izrastanja naše Bosne i Hercegovine na milenijski dugom putu njenog istorijskog postojanja.

Srebrenica svjedoči viševjekovno jedinstvo i zajedništvo građana i naroda naše domovine koji su se održali i u najtežim  vremenima naše duge prošlosti ispunjeni ponosom, odanošću i neizmjernim patriotizmom.

To je Srebrenica bila i za svagda ostala, jer zlikovci surovim zločinima nisu mogli niti uspjeli ubiti našu ponosnu Srebrenicu.

Očuvali su je heroji, patriote među kojima je jedan od najistaknutijih boraca naš Hakija Meholjić.

Dragi Hako

Čitav život si vodio razne borbe. I uvijek si bio na strani pravde i istine kao jedan od  organizatora odbrane Srebrenice i ratni načelnik Policijske stanice u Srebrenici dobio si največe ratno priznanje „Zlatna policijska značka „.

Nakon rata Hakija je vodio borbu za povratak ljudi u Srebrenicu.

Ništa manja nije bila borba za opstanak u razrušenoj Srebrenici.

Ipak najveće borbe su bile sa bolestima i na kraju si tu bitku izgubio.

Sve borbe si vodio po zastavom SDP-a kao jedan od osnivača.

Nažalost, tvoja otvorenost u komunikaciji, iskrenost, i posvećenost ideji socijaldemokratije i ideji velike, ujedinjene ljevice nije ispravno shvaćena.

Grubo si istjeran iz redova partije koju si ti stvarao.

Ne mogu da se otmem utisku da je i taj sramni čin uticao na tvoje zdravstveno stanje.

Ali, ideju socijaldemokratije niko iz tebe nije mogao istjerati.

Prije par mjeseci si bio jedan od osnivača, ideologa, i najistaknutijih članova Glavnog odbora SDBiH.

Tvoja ideja ujedinjene, velike ljevice će biti nama, tvojim drugovima sveti zadatak i cilj koji ćemo mi sigurno ostvariti.

Jer pomirenje, miran i stabilan život u ovoj zemlji može omogućiti samo socijaldemokratija koja garantuje slobodu, pravdu i jednakost za sve građane Bosne i Hercegovine.

Dragi Hako

Poslije tebe, ništa u ovoj zemlji neće biti isto kao prije.

Nemjerljiva je šteta ovom društvu načinjena tvojim preranim odlaskom.

Ostaće  tvoja porodica, supruga Mina, kćerka Sanela (moja bliska saradnica), sin Harun i tvoj najveći ponos unuk Denijal.

Za nas saborce i saradnike, tvoje drugove, ostaje neutješna tuga zbog tvog preranog odlaska, ali i grandiozan ponos što smo imali takvog druga i prijatelja.

Ostaje nam i zadatak da prenosimo tvoje misli i ideje na nove genaracije.

Često si govorio: treba biti hrabar i suoćiti se sa problemima.

Jer da si ti bio kukavica i da nisi bio uzor mnogim Srebreničanima i Bosancima i Hercegovcima danas ove zemlje ne bi bilo.

Bila bi podijeljena na Veliku Srbiju i Hrvatsku banovinu.

Dragi Hako:

Počivaj u miru u svojoj slobodnoj, nezavisnoj domovini  Bosni i Hercegovini u čiju odbranu, opstanak i razvoj si ugradio cijeli svoj život.

Mi tvoji saborci ćemo trajno sačuvati sjećanje na tvoj plemeniti lik i bogato životno djelo.

Ostajemo uz tvoju porodicu za svaku pomoć i pažnju.

Neka ti je lahka zemlja Bosanka.

Neka ti je rahmet i vjećna slava i hvala dragi naš Hakija.”  – kazao je prisutnima u emotivnom govoru predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić.

Porodici, prijateljima i svim prisutnima obratio se i bivši ratni komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić.

“Bio je insan, bio je odan i profesionalno je radio svoj posao u svakom sistemu. U najtežim trenucima za vrijeme rata pokazivao je svoju zrelost i pamet. Bio je čovjek oštrog jezika i svi su mislili da je nadmen, međutim, ispod kože je to bila jedna dobra duša. Samo njegova djeca ga znaju bolje od mene, a u najtežim trenucima nas je znao posavjetovati kao svoju djecu.”

Sahrana će biti održana sutra u Sarajevu na Gradskom groblju Vlakovo u 14 sati.