Predsjedništvo SDBiH uputilo saučešće u povodu smrti Emine Zaimović

Sa velikom tugom smo primili vijest o smrti Emine Zaimović, koja je ostavila neizbrisiv trag u društveno-političkom životu Tuzle.

Kao uposlenica Zavoda za urbanizam „Projekt“ Tuzla, šezdesetih godina timski je radila na izradi Urbanističkog plana grada Tuzle, izradi regulacionih planova naselja, projektovala stambene objekte na Slatini, Sjenjaku, te objekte u Banovićima, Živinicama.

Učestvovala je u timovima za projektovanje i izgradnju brojnih značajnih objekata u Tuzli, kao što su Infektivna i Interna klinika, Dom zdravlja, SKPC „Mejdan“, Hotel Tuzla, te u projektima toplifikacije grada, vodosnabdijevanja i pročišćavanja voda u Tuzli, izgradnje Južne i Sjeverne saobraćajnice i objekata socijalne zaštite, kao što su Dom penzionera i Dom za djecu bez roditeljskog staranja. Bila je dio tima za izgradnju brojnih privrednih objekata u Tuzli. Predavala je stručne predmete u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla.

1979.godine je izabrana za  potpredsjednicu Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla. Od 1982. godine je bila poslanica u Skupštini SR BiH, predsjednica Vijeća udruženog rada.

U maju 1983. godine je izabrana za predsjednicu Skupštine opštine, odnosno gradonačelnicu Tuzle. Ovu dužnost je obavljala do sredine 1985. godine i jedina je žena u historiji Tuzle koja je bila predsjednica Skupštine opštine, tj. gradonačelnica. 1988. godine je izabrana je za člana Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i na ovoj dužnosti je ostala do 1990. godine.

Ostaće upamćena i po rezultatima koje je postizala u svojoj struci. Obavljala je dužnost sekretara Sekretarijata za prostorno uređenje i zaštitu životne okoline Tuzla, odnosno pomoćnika gradonačelnika za ovu oblast. Na ovoj dužnosti je ostala do kraja devedesetih godina, kada se penzionisala.

Porodici Zaimović izražavamo iskrenu sućut u povodu odlaska poštovane Emine Zaimović. Ostat će trajno u našem sjećanju.