Proslava 9. januara kao entitetskog praznika RS-a krivično je djelo!

Proslava 9. januara kao entitetskog praznika RS-a predstavlja nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, krivično je djelo!

Činjenica da vlasti entiteta RS paradiranjem policije naoružane dugim cijevima i oklopnim vozilima slave dan na koji je pokrenut udar na ustavno-pravni poredak, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, još jedan je poraz demokratske Evrope i svijeta.

Kao rezultat svega navedenog ‘osnivači’ RS-a su dobili 935.5 godina u zatvoru, šest doživotnih kazni, devet smrtnih slučajeva prije izricanja kazne.

Zbog svega navedenog pozivamo institucije države, a prije svega Tužilaštvo BiH, međunarodnu zajednicu i OHR da bez odlaganja i promtno zaustave ovo očito podrivanje ustavnopravnog poretka naše države, a sve patriotske snage da se zajedno organizujemo i svim dozvoljenim sredstvima spriječimo očigledan pokušaj podjele zemlje.

Tužilaštvo BiH je obavezno da provede postupak zbog krivične odgovornosti organizacionog odbora, a sve druge BiH institucije kao što je Ministarstvo odbrane da provedu interne disciplinske postupke protiv uposlenika koji su sudjelovali u ovoj nezakonitoj radnji.

Socijaldemokrate BiH pozivaju sve parlamentarne stranke da zajednički upute tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu, radi kršenja osnovnih ljudskih prava, a zbog obilježavanja neustavnog dana RS-a 9. januara, kao i preispitivanja samog imena Republika Srpska, jer u svom nazivu diskriminira ostale narode i građane entiteta.