SAVJET ZA OBRAZOVANJE GO SDBIH TUZLA: Reformo obrazovanja, gdje si nestala?

Svjesni smo činjenice da je sistem obrazovanja u Tuzlanskom katonu već odavno trebao pretrpjeti hitnu reformu, jer uveliko zaostaje za evropskim standardima. Trebali smo preuzeti određene korake u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja uopšteno.

Ministri obrazovanja 2002. godine sa svih nivoa u BiH su potpisali pet obećanja međunarodnoj zajednici i obvezali se da će to pod hitno uraditi u BiH, međutim niti jedno obećanje koje su tada dali nisu ispunili.

Pošto za ovih 20 godina nije ništa urađeno na reformi obrazovanja, trebati će nam još 20 godina da bismo se mogli priključiti standardima obrazovanja u Evropi kojima navodno težimo, dok na tome ništa ne radimo.

Sistemom obrazovanja naša djeca u osnovnim i srednjim školama također moraju biti osposobljena za zajednički život i rad u svijetu koji se neprestano mijenja.

Nastavni planovi i programi su pretrpani, metode podučavanja moraju se modernizovati, a učenje je često zasnovano na mehaničkom prenosu činjenica. U obrazovnom sistemu Evrope i svijeta se zahtijeva kritičko razmišljanje, kreativnost, sposobnosti rješavanja problema, poduzetništvo i znanje za upravljanje novim tehnologijama.

Prvo od pet obećanja koje su ministri dali 2002. godine je da se politika odstrani iz obrazovnog sistema. Šta mi od toga danas imamo? Škole se i dalje dijele kao plijen stranaka u vlasti. Zadnji slučaj kojem smo bili svjedoci jeste da su u kantonu smijenjeni svi direktori osnovnih i srednjih škola, iako im mandati nisu istekli. U obzir se nisu uzimale činjenice, kako su ti direktori radili, koliko su sposobni. Smijenjeni su i direktori koji su za veoma kratak vremenski period napravili fantastične rezultate. Jedini kriterij za postavljanje novih direktora bio je taj da su članovi vladajućih stranaka u kantonu.

Zašto se kreće u novu školsku godinu, a da se nije izvršilo anketiranje uposlenika u obrazovanju da li su vakcinisani ili ne, te da li će se uopšte vakcinisati?

Probitno treba da sačuvamo zdravlje naših učenika, a kako ako ni sami nismo vakcinisani?

Kada se krenulo sa online nastavom niko nije pitao profesore da li imaju IT opremu za takav vid nastave. Niti u jednom trenutku se ne spominje edukacija nastavnog kadra i profesora za ovaj vid nastave. Svake godine iz ministarstva se izdvajaju određena sredstva za edukacije, međutim za ove svrhe do danas nije ništa uloženo.

Ovim putem pitamo da li je neka edukacija bitnija od edukacije za online nastavu koja je preko noći zahvatila čitav nastavni kadar i obrazovanje učenika, a da ništa nije za online nastavu potrošeno iz budžeta ministarstva. Sav nastavni kadar je morao od svojih vlastitih sredstava kupovati opremu potrebnu za održavanje nastave, iako znamo da su plate u obrazovanju izuzetno niske, te da se od istih ne mogu podmiriti ni osnovni životni troškovi. Po zadnjem izvještaju potrošačka korpa je preko 2.000 KM, a prosječna plata u obrazovanju je 1.000 KM, dok cijene osnovnih životnih namirnica i dalje rastu.

Savjet za informisanje GO SDBiH Tuzla poziva ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK Elvisa Barakovića da u skladu sa Zakonom donese odluku o organizaciji nastave u školskoj 2021/22. godini, da tom odlukom zaštiti zdravlje radnika i učenika, vodeći računa o broju (ne)vakcinisanih i da se konačno počne baviti konkretnim problemima u obrazovanju poput reforme nastavnih planova i programa, izrade pedagoških standarda i normativa, edukacijom nastavnika, poboljšanjem materijalnog položaja radnika itd. Alternativa mu je ono što je sve vrijeme mandata radio – smjene nepodobnih direktora i školskih odbora i imanovanje podobnih.

Savjet za obrazovanje GO SDBiH Tuzla