SDBiH: Rezolucija je globalno priznanje dugotrajne borbe preživjelih, podrška i Lagumdžiji

Socijaldemokrate BiH (SDBiH) pozdravlja usvajanje teksta rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.” u Ujedinjenim nacijama, što je snažna globalna poruka solidarnosti i podrške preživjelima i porodicama žrtava.

SDBIH najoštrije osuđuje sramnu i dehumanizirajuću kampanju proruskih elemenata i saradnika u Bosni i Hercegovini i Srbiji protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Nikada narodi nisu krivi, ali jeste režim i ideologija Slobodana Miloševića kojem su najbliži saradnici bili sadašnji politički lideri iz Srbije. Rusija koja ima svoje visoko rangirane saveznike u vlasti Srbije i RS – jasno nam je- ima svoje razloge zašto pokušava naelektrisati atmosferu u BiH i regionu, jer je brutalno poražena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U tome je suština gnusne propagande kojoj svjedočimo.

Na kraju, želimo pozdraviti iznimne diplomatske napore ambasadora pri Stalnoj misiji u UN prof. dr. Zlatka Lagumdžije koji je svoj cjelokupan međunarodni ugled i uticaj stavio u funkciju usvajanja Rezolucije, čime je poziciju države BiH stavio ispred vlastitih interesa, pod okolnostima neviđene propagande kojoj je izložen. Ovo je ujedno i poziv nadležnim organima da se stave na raspolaganje zaštiti integriteta i sigurnosti svih naših ljudi koji pokazuju profesionalan angažman i lojalnost državnim interesima.