Skupštinska većina u TK: Obezbijeđeno oko 15 miliona KM za subvencioniranje plaća, nećemo zaboraviti ni javni sektor

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i predstavnici skupštinske većine održali su danas sastanak sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem i ministrom finansija Suadom Mustajbašićem. Na sastanku je data puna podrška Vladi Tuzlanskog kantona za mjere koje je poduzela  kada je u pitanju epidemija koronavirusa u našem kantonu.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulomović istakao je da je skupštinska većina na sastanku upoznata sa mjerama  koje je Vlada Tuzlanskog kantona poduzela kada je u pitanju prevazilaženje situacije izazvane koronoavirusom. Istakao je da će Vlada finansijski pomoći privredu našeg kantona.

– Vlada je izdvojila oko 15 miliona KM za subvencioniranje plaća. Tu nećemo zaboraviti ni javni sektor. Naime, imamo u javnom sektoru preduzeća koja su teško pogođena ovom pandemijom koronavirusa. Tu mogu naročito da izdvojim Aerodrom Tuzla. Očekujem da neće biti problema što se tiče finasijske podrške Vlade TK. Za sljedeću sjednicu Vlade predložili smo još nekoliko mjera. To je usvajanje Zakona o dopunskim pravima boraca mlađih od 57 godina. Očekujem da će na sljedećoj sjednici Skupštine biti usvojen, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

Pomenutim Zakonom po prvi put se nakon zavšetka rata na ovakav način pomaže ovoj boračkoj kategoriji. Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona zakazana je za kraj mjeseca, potvrdio je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine. Na dnevnom redu sjednice trebao bi se naći i Zakon o dopunskim pravima boraca.

– Ja mogu odmah da kažem da će se sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona zakazati za 30. april sa tačno određenim  tačkama dnevnog reda. Tačke se prije svega tiču prevazilaženja situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Cilj je da na toj sjednici bude i Zakon o dopunskim pravima boraca, istakao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Premijer Tulumović istakao je da očekuje ublažavanje mjera od strane Federalnog kriznog štaba.

– Mogu da poručim grđanima TK da dosta spremno, koherentno ulazimo u sve probleme i tražimo najbolja rješenje. Uz malo strpljenja ja očekujem da će Federalni krizni štab početi sa ublažavanjem mjera, dodao je premijer.

Kada je u pitanju pomoć poljoprivredi Vlada TK je već interventno djelovala sa 1,3 miliona maraka, kako bi učestvovala i u programu Vlade FBiH.

– Slijede dalje razrade kada je u pitanju poljoprivreda. Mi smo već obezbijedili 6 miliona KM . Izvršili smo analizu rashodovne strane budžeta i već smo ostvarili uštede od 8,3 miliona maraka. Od čega smo već interventno Ministarstvu privrede usmjerili 4 miliona. Cilj je obezbijediti jednu beskamatnu liniju za naše privrednike, kazao je minstar finansija Suad Mustajbašić.

Među danas predloženim zakonskim rješenjima su mehanizmi podrške poslodavcima koji nisu otpustili radnike u vremenu ove krize, posebno one djelatnosti kojima je bio zabranjen rad.

Ministar Mustajbašić istakao je da je već pripremljen i rebalans budžeta TK. U odnosu na isti period prošle godine, od 20. marta do danas  priliv u budžet je manji za 13 miliona.

(RTVTK)