Svečanom sjednicom obilježena druga godišnjica postojanja Socijaldemokrata BiH

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine SDBIH, obilježile su drugu godišnjicu od osnivanja. Zbog epidemiološke situacije i umjesto svečanijeg obilježavanja, jučer je upriličena svečana sjednica, na kojoj su govorili predsjednik SDBiH Enver Bijedić, Meliha Bijedić potpredsjednica SDBiH i Edin Delić potpredsjednik SDBiH.

U svom obraćanju, predsjednik Bijedić je istakao same početke od osnivanja SDBiH, pa sve do danas kada je SDBiH postao neizostavni faktor u odlučivanju na bh. političkoj sceni.

“Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, slave drugi rođendan. Najkraća ocjena proteklog perioda je da su to bile dvije vrlo turbulentne godine. Počeli smo u vrlo teškim uslovima, bez prostorija za rad, bez ikakvih finansija i bilo kakve pomoći. Prve sastanke na kojima smo donosili i najvažnije odluke su donešene u vrlo teškim uvjetima. U istim tim uvjetima krenuli smo u organizovanje političkog subjekta po svim segmentima i kompletan finansijski dio te organizacije smo solidarno platili vlastitim sredstvima. U najvećem naponu i najvećoj ekspanziji kako organizacionoj tako i medijskoj se dogodila pandemija korona virusa, koja nas je  u potpunosti usporila jer nismo mogli svoje ideje da plasiramo na sastancima ni putem žive riječi.

U tako složenim uslovima smo dočekali Lokalne izbore. Pravili smo stranku, pravili opštinske organizacije, prijavljivali Centralnoj izbornoj komisiji, borili se sa korona virusom, pokušavali naći finansijska sredstva. Uprkos svemu mi smo napravili izuzetan rezultat, pravo čudo u političkom smislu.

Možda smo u nekim sredinama očekivali i više ali sve u svemu smo treća politička stranka po snazi u Tuzlanskom kantonu i iza nas su ostale mnoge starije i bogatije stranke, što znači da smo  zadržali poziciju načelnika Opštine Lukavac, osvojili 30 vijećničkih mjesta, ostvarili apsolutnu pobjedu u Lukavcu, napravili odličan rezultat u Tuzli i Kladnju i ostvarili zapažen rezultat u Živinicama, Gradačcu, Kalesiji, Srebreniku i  Banovićima.

Upravo ta činjenica bila je razlog za alarm našim političkim protivnicima ja bih rekao i našim neprijateljima.” – naglasio je predsjednik Bijedić, te je dodao da je prekompozicija vlasti u Tuzlanskom kantonu dokaz da se taj alarm nije upalio samo u SDP-u kome se uzelo 40% glasova, već i u drugim političkim subjektima koji su se po rezultatu preskočili.

 

“Između ostalog su tražili da mi zabrane odlazak u Parlament što je nezapamćeno u historiji. Da mi zabrane govoriti. Danas smo konsolidovani i u punom sastavu idemo dalje graditi Socijaldemokrate i rješavati krize u društvu. Kad smo osnovani mi smo rekli da ćemo biti zametak nove političke priče u ljevici, upravo u tom smo smislu i donijeli na našim organima neke odluke o budućem političkom djelovanju. U tom pravcu smo ostvarili neke kontakte i pokazali spremnost za buduću saradnju i to pogotovo na Opštim izborima 2022. godine.

Otvoreni smo za zajedničke nastupe, zajedničke liste i programske koalicije koji će sigurno polučiti dobar izborni rezultat koji nam garantuje da ćemo biti DIO VLASTI iduće godine,  na svim nivoima i da ćemo tako promijeniti stanje na bolje  u Bosni i Hercegovini.”  – izjavio je Enver Bijedić, predsjednik SDBiH.

Edin Delić, potpredsjednik SDBiH i načelnik Lukavca osvrnuo se na dešavanja zbog kojih je došlo do osnivanja Socijaldemokrata BiH i put kojim će stranka ići u budućnosti.

“Socijaldemokrate BiH nisu nastale zbog bilo čije karijere. Mislim da korijene trebamo tražiti u izbornoj kampanji 2018. godine kada je većina nas kao tada članovi SDP-a ponudila građanima alternativu i viziju, i upravo je ta vizija ostvarila najveću podršku građana našeg kantona. Nakon toga smo bili u situaciji da smo iznevjerili u tada našoj partiji očekivanja građana, da nam se nametalo rješenje koje je odgovaralo nekom u Sarajevu ili na nekom drugom mjestu, a ne građanima koji su za nas glasali i članovima koji su bili uz nas. Odlučili smo se možda na najteži korak. Dio nas je isključen kao dio najviših organa SDP-a u to vrijeme. Odlučili smo se ne biti 130 i neka partija ili stranka na političkom nebu u BiH, nego biti istinska alternativa ovome beznađu koje vidimo kako u poziciji, tako i u opoziciji. Imali smo svojih i uspona i padova, ali sasvim sigurno je da rastemo u jednu ozbiljnu partiju koja funkcionira u skladu sa načelima, principima i sa aktima u kojima rade organi i koja ima ambiciju biti ta nedostajuća alternativa. Svjesni smo da sami ne možemo. Cilj nam nije da preživimo kao jedna stranka, nego da budemo tačka okupljanja, centar kristalizacije političke alternative u BiH. Spremni smo razgovarati sa svima, ali nismo spremni napustiti principe. Osnovni princip koji želimo sačuvati, a po tome se stranka i razlikuje jeste da je naš pečat u Tuzli, a ne u Sarajevu. Želimo politiku koja će garantovati ravnopravnost svim regijama, uključujući i našu tuzlansku. Želimo izbalansirani regionalni razvoj i želimo društvo u kojem će se odlučno okrenuti u borbu protiv korupcije koja je okupirala i organe policije i tužilaštva.” – izjavio je Delić, te naglasio da su stranka i rukovodioci pod velikim pritiskom istražnih organa koji montiranim procesima ne pokazuju svoju snagu, a slabost stranke, nego upravo suprotno.

Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH čestitao je drugu godišnjicu osnivanja Socijaldemokrata BiH. Tokom svog obraćanja pohvalio je dosadašnje rezultate, te zaželio da slobodarska Tuzla i Socijaldemokrate BiH budu inicijator okrupnjavanja ljevice.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja najzaslužnijim članovima za nesebičan doprinos, rad i razvoj SDBiH.