U Tuzli osnovani “Socijaldemokrate BiH”

Politički prostor BiH od danas je bogatiji za još jednu stranku ljevice, pod nazivom Socijaldemokrate BiH (SDBiH).

Kako je istaknuto na Osnivačkoj skupštini održanoj u Tuzli, gdje će biti i centrala stranke, Socijaldemokrate BiH su socijaldemokratskog opredjeljenja, sa djelovanjem na prostoru cijele BiH. Iako gotovo u potpunosti dijele simbole (crvena ruža), boju (modro crvena) i opredjeljenje, od SDP-a će se kažu razlikovati po tome što im ambicija nije tek sjedenje u udobnim foteljama opozicije.

– Razlikovat ćemo se po tome što želimo biti aktivni učesnici u vlasti, pogotovo ukoliko imamo rezultate za to, kako je to bilo u TK, a ne samo sjediti u opoziciji. Mi smo imali dvije mogućnosti – da poslušamo rukovodstvo SDP-a u Sarajevu i da ne uđemo u vlast ili da se priklonimo željama pedeset hiljada ljudi koji su glasali za nas u oktobru. Odluka je bila lagana, te smo se odlučili za glasače, jer želimo poštovati njihove želje – kazao je Bijedić.

Bijedić je poručio i to da, iako izgleda da se osnivanjem nove stranke lijeve orjentacije, ljevica dodatno cijepa, Socijaldemokrate BiH žele biti katalizator ujedinjenja cjelokupne ljevice.

– Mi ćemo biti inicijatori ujedinjenja ljevice u jednu veliku i snažnu političku grupaciju, koja treba promijeniti stanje u društvu. Ubijeđeni smo da to može učiniti samo ljevica, koja je četvrti stub države, dodao je Bijedić.

Socijaldemokrati BiH neće biti tek još jedna među više od stotinu političkih stranaka u BiH, poručio je Edin Delić, načelnik Lukavca i protukandidat Nerminu Nikšiću na posljednjim predsjedničkim izborima u SDP-u. SDBiH će, kazao je, donijeti nešto novo.

– Tuzla je epicentar socijaldemokratije i ona zaslužuje da bude predvodnik tranzicije koja bi vodila ka ostvarenju socijalno odgovorne i demokratske BiH. Mislimo da nijedna politička partija ne smije podrediti interese države, ekonomije, zapošljavanja i mladih bilo kojem ideološkom obrascu, nego da nam svima mora to biti fokus, bez obzira na stranačko opredjeljenje. Tako se dosad nije radilo, kazao je Delić.

Socijaldemokrate BiH trenutno imaju jednog državnog zastupnika (Bijedić), te pet zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini TK te oko 30 općinskih vijećnika.

Enver Bijedić je sa mandatom od četiri godine izabran i za predsjednika ove političke partije.

Fotogaleriju sa Osnivačke skupštine SDBiH možete pogledati na OVOM LINKU.