VUJOVIĆ: Jedini način da se delegati natjeraju raditi je suspenzija primanja

Zbog nepostojanja većine u Domu naroda Parlamenta FBiH, njegov rad od početka novog mandata je u svojevrsnoj krizi. Do sada su, osim konstituirajuće, održane samo dvije redovne i jedna vanredna sjednica. Posljednji pokušaj zasjedanja, prije 20 dana, okončan je neslavno neusvajanjem dnevnog reda.

“Očito je da dio poslanika dođe samo radi reda, ali mi je nepojmljivo da se dođe, a da se ne glasa za dnevni red. Ne moraju podržati pojedine tačke, ali treba se pružiti prilika da se radi. Institucije moraju raditi i trebaju biti iznad nekog pojedinačnog ili grupnog prava, a nekima je očito u cilju da vrše opstrukcije”, kaže za Oslobođenje delegat iz reda Srba Žarko Vujović, član Socijaldemokrata BiH.

Prema podacima koji su objavljeni na internet-stranici Doma naroda, profesionalnim delegatima je od konstituisanja ovog doma 15. februara do 30. septembra isplaćeno 1.121.005 KM za plate i naknade te 18.220 KM neprofesionalnim. Istovremeno, isplaćeno je 248.498 KM “bijelog hljeba” delegatima kojima je prestao mandat.

“Po mom mišljenju, jedini način da se natjeraju raditi je suspenzija primanja. Nigdje na zemaljskoj kugli nema da se svakih nekoliko mjeseci održi sjednica a da se primaju plate i ostale prinadležnosti. Vrši se opstrukcija države od koje se debelo naplaćuje novac”, navodi Vujović.

 

(Oslobođenje)