GOSTOVANJE NA N1: Meliha Bijedić sve o novoj političkoj partiji u BiH

Meliha Bijedić je poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i članica Socijaldemokrata BiH, nove stranke u državi koja je inicijalno nastala u Tuzlanskom kantonu.

Prije nekoliko dana formiran je Glavni odbor stranke i Predsedništvo Socijaldemokrata BiH, a ona je za N1 kazala da je jako zadovoljna izborom. Rekla je da je ispoštovana polna i nacionalna struktura, vodilo se računa o svemu – a da u organima stranke djeluju istaknute ličnosti društvene zajednice.

“Mi smo 25.9. formalno registrovana, imali smo prvi Glavni odbor. Mi izlazimo iz Tuzlanskog kantona, formalno smo i na državnom nivou. Pristupanjem Mirsada Đape – istupamo i dalje. Moram reći da smo formirali mjesne odbore u Tuzli i Lukavcu”, kazala je rekavši da Socijaldemokrati BiH imaju 2.000 članova.

Uskoro će se formirati odbori i u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu – te će broj članova rasti i dalje.

Socijaldemokrati BiH su tražili od stranaka da se izdignu iznad sujeta i formiraju vlast.

“Sve stranke i članovi stranaka se moraju izdići iznad situacije i staviti interese građana na prvo mjesto. To je bio razlog cijepanja SDP-a i odliv u Socijaldemokrate”, poručila je za N1.

Bijedić je kazala kako je međunarodna zajednica do sada podupirala procese u BiH, dozvoljavajući državi da se sama izbori sa izazovima, formira vlasti i kreira ambijent u BiH.

“Ne postoji volja stranaka, SDA, HDZ-a i SNSD-a, koje učestvuju u vlasti. Sugerišem im da još uvijek načine napore da se formira Vijeće ministara. Dovode u pitanje sigurnost građana, projekte koji su važni. Ako ne postoji volja – onda neka se još jače angažira visoki predstavnik i da učini da se formira Vijeće ministara”, poručila je Bijedić.

Ljevica u Bosni i Hercegovini je do sada imala “razne dječije bolesti”, kazala je Bijedić.

“Vrijeme je i postoji volja za ujedinjenjem ljevice”, kazala je, pozvavši sve stranke koje imaju slične temelje i principe da zajedno idu ka “velikoj ljevici”.

U toj velikoj ljevici vidi Socijaldemokrate BiH, Demokratsku frontu i SPD, a što se tiče SDP-a, iz kojeg su nastali Socijaldemokrati BiH – kazala je da možda dođe do promjene u razmišljanju kako se bude išlo ka narednom izbornom procesu.

Koji je najveći razlog nezadovoljstva sa SDP-om?

“Najprije preuzimanje odgovornost. Nezadovoljni smo time da dio strukture SDP-a nije htio odgovornost nakon što smo u TK dobili izbore. Negdje gdje smo najbolji dio SDP-a, gdje smo dobili najviše glasova, kažnjeni smo da tako kažem zbog uspjeha koji se stvorio. Pretendiralo se da se vlast formira u KS, zanemarivši druge kantone. Trpili smo posljedice u TK od postojećih struktura, ponajviše od PDA”, izjavola je.

Socijaldemokrati su zastupljeni na svim nivoima vlasti u BiH, kazala je – s tim da nisu imali dovoljan broj istomišljenika u Skupštini TK. Poručuje da stranka može sudjelovati i preuzeti odgovrnost i zastupati interese građana.

Većina u TK je stabilna, funkcionira – a na skali od jedan do pet – stabilnost te većine je četiri – navela je tokom gostovanja.

Gostovanje pogledajte na OVOM LINKU.

Izvor: N1