AMIR MORANKIĆ: Naša Gradska uprava je svrha sama sebi i čini sve da bi zadržala postojeće stanje

U seriji intervjua Gradske organizacije SDBiH Tuzla, razgovarali smo sa tuzlanskim advokatom Amirom Morankićem, članom Predsjedništva Gradske organizacije SDBiH Tuzla i koordinatorom GO SDBiH Tuzla za odnose sa Gradskom izbornom komisijom Tuzla.

Zbog čega ste se odlučili uključiti u politiku i zbog čega Socijaldemokrate BiH?

Do sada nisam bio politički aktivan, iako sam svjestan činjenice da je politika sastavni dio naših života. Sebe smatram istinskim socijaldemokratom i moje razočarenje i frustracije aktuelnim političkim subjektima, uslovno rečeno, lijeve provencijencije, u velikoj mjeri je doprinijelo mom političkom angažmanu, pa sam iz tih razloga izabrao SDBiH. U ovom političkom subjektu sam prepoznao snagu istinske socijaldemokratije, posebice zbog velikog broja poštenih i ostvarenih ljudi, od kojih veliku većinu i lično poznajem.

 

Unapređenje Tuzle i kako vidite protekli period vezan za vanrednu situaciju, kao i ponašanje Kriznog štaba grada Tuzle?

Aktuelna situacija vezana za pandemiju COVID-19 je u velikoj mjeri ogolila nesposobnost vlasti na svim nivoima da se nose sa vanrednim okolnostima. Lokalna vlast u mojoj Tuzli je tumarala kao „guske u magli“, postavljajući nesposobne i nekompetentne ljude na pozicije u Kriznom štabu.

Posljedica je to sistematskog urušavanja i uništavanja kvalitetnog rada i kvalitetnih kadrova u gradskoj upravi. Naša GU je svrha sama sebi i čini sve da bi zadržala postojeće stanje. Tuzla se ne može razvijati bez jake privrede i probijanja svojevrsne putne blokade u kojoj se nalazi 25 godina od završetka rata. Tuzla, kao središte najvećeg kantona, tavori kao talac neodgovorne i ignorantske politike Sarajeva. To se najbolje oslikava stanjem putne infrastrukture i nemogućnošću da se iz Tuzle dođe do bilo koje brze ceste u roku manjem od 1 sata. Isti slučaj je i sa granicama BiH.


Rad SDBiH s osvrtom na Gradski odbor?

Rad SDBiH u proteklom periodu je bio veoma aktivan. To se najbolje vidi po aktivnostima naših članova u mjesnim organizacijama, gdje se ispunio primarni cilj naše stranke, a to je omasovljenje. Time se stekao bitan preduslov, a vezan je za predstojeće lokalne izbore, dovoljan broj aktivista koji će vršiti promociju i nadzirati sam izborni proces. Veliki broj sastanaka svih komisija i GO samog, donio je formalno unapređenje rada svih organa SDBIH. Mi smo ponosni na dosadašnji rad, koji će biti još jači kako se izbori budu primicali.

 

Izbori 2020. godine, očekivanja?

Obzirom da smo relativno mlada stranka u Tuzli, bitno je dobiti što veći broj gradskih vijećnika, koji će u Vijeću provoditi politiku SDBIH, i biti neizostavan faktor pri donošenju odluka u istom. SDBIH mora putem osvojenih mandata biti korektiv rada Vijeća i rada budućeg gradonačelnika. Dosadašnja praksa je bila da aktuelni gradonačelnik koristi Vijeće kao svoju marionetu. Ova praksa se mora prekinuti i Vijeću vratiti dignitet i njegova svrha.

Ja očekujem da uz kvalitetan budući rad SDBIH u narednom sazivu vijeća, ima najmanje 10 svojih vijećnika.


Kandidat za gradonačelnika SDBiH Tuzla i šanse na izborima?

Kvalitetan kandidat za gradonačelnika bi imao velike šanse na predstojećim izborima samo uz forimiranje šire fronte sa drugim političkim subjektima, a kojima je u cilju promjena prvog čovjeka Tuzle.

Mi moramo biti svjesni da aktuelni gradonačelnik ima ogromnu mašineriju iza sebe, što u javnim preduzećima, što među starijom populacijom, koja vjeruje da samo SDP baštini tradiciju istinske socijaldemokratije. Tu nas čeka veliki posao da mijenjamo percepciju upravo ove kategorije građana, jer se ona pokazala kao najodanija i najrevnosija što se tiče glasanja.

Ja ne sumnjam da će naš GO odabrati najkvalitetnijeg kandidata, a već sada lista potencijalnih kandidata je impozantna.

 

Koji je po Vama jedan od krucijalnih problema Tuzle?

Pitanje na koje bih se referisao, tiče se stanja infrastrukture u mjesnim zajednicama koje su van uže gradske jezgre.

Stanje u ovim mjesnim zajednicama iz godine u godinu je sve lošije. Produkt je ovo nepoštovanja Zakona o lokalnoj zajednici i razvlašćivanja mjesnih zajednica kao osnovnih ćelija svakog grada i opštine.

Velika frustracija građana Tuzle, a koji žive u ovim MZ, za sada se najviše ispoljava kroz bunt na društvenim mrežama te veliku apstinenciju na izborima. Kada pogledamo infrastrukturne radove, možemo primjetiti da se gro tih radova odvija na potezu Skver – Stupine. Visinske zone Tuzle su posebno ugrožene. Loše stanje putne infrastukture dodatno je usložnjeno nedovoljno razvijenom kanalizacionom i odvodnom mrežom. Također mjesne zajednice u rubnim dijelovima Tuzle imaju brojne druge probleme. Ovdje ću istaći probleme Lipinice i nepostojanje priključka vodovodne mreže za brojna domaćinstva. Također mjesne zajednice Šićki Brod, Bukinje, Lipnica imaju brojne probleme zbog blizine TE Tuzla. Sredstva koja se dobiju za saniranje štete od rada TE trebaju biti usmjerena ka poboljšanju uslova života ugroženih stanovnika ovih MZ, nenamjenski se troše na dodatno poboljšanje uslova života građana u užem gradskom jezgru. Ovim načinom rada GU i gradonačelnika, građani ovih MZ se pretvaraju u građane drugog reda. Samo napominjem, da su građani Delića i drugih naselja u ovim MZ, već sada gotovo iskorijenjeni usljed brojnih malignih bolesti, nastalih radom TE Tuzla.

Smatram da GO SDBiH treba iskoristiti ovo pitanje i nezadovoljstvo građana ovih MZ, u svome djelovanju u budućem periodu.