Srebrenica je i dalje otvorena rana u srcu Europe

Danas, kada se navršava 26. godišnjica genocida u Srebrenici, 19 žrtava pronaći će vječni smiraj. Danas se prisjećamo i činjenica o najužasnijem zločinu na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata.

Dok se među političkim elitama i najširoj javnosti u Srbiji i RS-u genocid u Srebrenici sistematski negira, što je “završni čin genocidnog procesa”, te se na stanovit način želi održati debata šta se događalo u Podrinju jula 1995. godine, presude domaćih i međunarodnih sudova su nedvosmislene.

Najprije moramo podsjetiti i naglasiti da su različiti međunarodni i lokalni sudovi DOKAZALI da je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 ljudi.

Predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Enver Bijedić pozdravlja hrabrost zastupnika u skupštinama Kosova i Crne Gore jer je svjestan kakvim su se pritiscima javnosti na ovaj način doveli.

“Skupštine Crne Gore i Kosova usvojile su Rezolucije kojima se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kojima se potvrđuje da je u genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti. Rezolucijama se zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice. Zbog svega ja im se zahvaljujem.” – izjavio je Bijedić.

Sa druge strane, u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon o zabrani negiranja genocida. Za donošenje takvog akta ne postoji politički konsenzus. Svjedoci smo veličanje ratnih zločinaca, te relativistički i revizionistički narativ koji su prisutni ukazuju na potrebu hitnog donošenja takvog zakona ili izmjene Krivičnog zakona BiH u smislu unošenja odredbe kojom će biti zabranjeno negirati i poricati genocid počinjen u Srebrenici.

Negiranje genocida podrazumijeva i osporavanje broja i identiteta žrtava, i širenje teorija zavjera na ovu temu, i preispitivanje sudova, i nacionalni historijski revizionizam. Njegova zabrana neophodna je iz dva osnovna razloga: sprečavanje novih zločina i iskazivanje poštovanja prema njegovim žrtvama.

“Genocid u Srebrenici, najtragičniji je događaj na tlu Europe od Drugog svjetskog rata, i dalje je otvorena rana u srcu Europe. I nakon 26 godina, u borbi za bolju i pravedniju Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih naroda i građana, smatram da je zaštita prava na povratak i ostanak jedan od temeljnih preduslova na tom putu, te dijeleći uvjerenje da je ključni korak ka procesu obnove povjerenja, suočavanje sa prošlošću, osuda ratnih zločina i borba protiv negiranja genocida ono za šta se moramo boriti i dalje.

U skladu s navedenim smatram da je zajednički nastup probosanskih stranaka u Srebrenici, ali i čitavoj RS jedini način borbe protiv nacional-šovinističkih politika, politika segregacije i diskriminacije, ali i svakog oblika djelovanja koje ugrožava drugog i drugačijeg po osnovu etničke ili vjerske pripadnosti je jedan od ključnih faktora i veoma važan za očuvanje ideje povratka kao i opstanka na ovim prostorima.” – istakao je Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine.