Bezuslovno zaštiti djecu iz Pazarića, kazniti odgovorne, ali i one koji političkim manipuacijama dodatno muče oštećene

Socijaldemokrate BiH najoštrije osuđuju svaki vid zlostavljanja bilo kog čovjeka, a posebno djece. Šokirani smo fotografijama svezane djece koje su javnosti predstavili zastupnici Naše stranke u Parlamentu Federacije.

Blasfemične fotografije sadrže obilježja niza krivičnih djela u sticaju – počev od nečovječnog postupanja, nasilja nad maloljetnicima, torture, bespravnog lišavanja slobode, zloupotrebe položaja i ovlasti i, reći ćemo narodskim jezikom: najtežeg oblika zločina.

Država BiH ima za ovakve slučajeve krivično zakonodavstvo i iskreno se nadamo da su ekipe Tužilaštva već danas na terenu, a ako to nije tako onda i u Tužilaštvu neko mora odgovarati.

Zahtijevamo od MUP-a Sarajevskog kantona, na čijoj teritoriji se nalazi ovaj Centar, i ministra Admira Katice, koji je izabran glasovima Naše stranke, kao i od premijera Sarajevskog kantona Edina Forte, inače kadra Naše stranke da odmah i bezuslovno dignu na noge sve svoje resurse i bez rasprave slobode liše svakoga ko je imao bilo kakve veze sa torturom nad djecom.

Zahtijevamo da se ODMAH uključe specijalisti medicine iz odgovarajućih oblasti koji će moći izvršiti temeljitu procjenu, utvrditi eventualne psihičke i druge tegobe nedužne djece, te naložiti dalje postupanje u skladu sa najboljim interesima djece.

Zahtijevamo od Vlade Sarajevskog kantona i MUP-a Sarajevskog kantona, koji su potpuno nadležni i odgovorni za ovaj slučaj na njihovom području, da hitno u Parlament Federacije dostave cjelovite informacije U SKLADU SA ZAKONOM i UZ ZAŠTITU NEDUŽNE DJECE.

Potpuna nadležnost nad svim postupcima koja imaju obilježja krivičnog djela u Pazariću leži na organima Sarajevskog kantona. Naša stranka ima prvo utvrditi šta su uradili njihovi kadrovi na ovom pitanju, ili su to možda krili i od svog premijera Edina Forte?

 

Javno prozivamo Edina Fortu da saopšti da li je prije sjednice Paramenta Federacije imao uvid u inkriminisane fotografije. Ako jeste neka odgovori šta je poduzeo, a ako nije neka građanima Sarajevskog kantona i BiH objasni da li je postupak njegovih stranačkiih kolega zakonit i human.

Osuđujemo monstruozno postupanje zastupnika Naše stranke, a posebno zastupnice Sabine Ćudić, koji su pokušali iskoristiti tragediju djece za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Sabina Ćudić je bila dužna ODMAH PO SAZNANJU obavijestiti organe Tužilašta i policije i zaustaviti eventualnu dalju torturu djece. Ona to ne čini, čak ni zastupnicima u Parlamentu ne pokazuje fotografije, već kada ne dobije podršku za navrat-nanos skockanu inicijativu pretvara to u skandal u kome je ona navodni zaštitnik djece, a svi ostali u stroju sa mučiteljima.

Da bi razumjeli monstruoznost postupka Naše stranke samo zamislimo koliko je vremena moglo proći od kad su dobili ove snimke do momenta njihove objave i kakvi su ljudi koji su spremni danima ili satima štampati ove fotografije, pripremati ih za PRESS konferenciju bez da ih pokažu svojim kolegama u Parlamentu pa onda i javno ih objaviti?

Zakonska obaveza Naše stranke je bila da ova saznanja proslijede nadležnim organima, a propuštanjem takvog postupka i sami su počinili barem jedno krivično djelo: neprijavljivanje krivičnog djela.
Jesu li se zapitali Ćudićka i “Naši” šta se dešava u vrijeme dok oni pripremaju skandal i fotografije? Da li baš u to vrijeme neko dijete gubi život ili razum? Da li će brže reagovati njihov premijer Forto i ministar Katica od parlamentaraca među kojima mnogi i ne znaju gdje se nalazi objekat u Pazariću?
Konačno zapitajmo se od koga je Naša stranka dobila sramne fotografije, kada ih je dobila, kad su iste sačinjene i da li se njihovim objavljivanjem takođe vrši tortura nad ovom djecom? Iako su njihova lica prikrivena, ako su to djeca iz Pazarića sasvim je jasno da pozicija kreveta, parče odjeće ili dijelovi tijela koji se vide su dovoljni da oni među sobom odmah znaju ko je na fotografijama. Naša stranka nije smjela postupati tako sa fotografijama bez sagledavanja svih posljedica. Ovim su trajno stigmatizirali nedužnu djecu kao nekoga ko je vezivan na ponižavajući način.

Drugo je pitanje kad su fotografije sačinjene i koji monstrum ih je uradio, te zašto je odlučio baš dati iste Sabini Ćudić? Postoje indicije da su fotografije nastale u nekom ranijem periodu, što znači da ih je možda neki drugi monstrum nosao u svojoj zbirci fotografija, čekajući Sabinu Ćudić da ubere jeftine političke poene. Je li to možda neko od članova Naše stranke ili takav psihopata ima neke druge veze sa njima? Dužni ste to objasniti: i organima gonjenja, a i javnosti u BiH. Pitamo se da fotografije možda nisu nastale po nalogu i uz učešće Naše stranke? Pitamo se i tražimo od organa da sve činjenice utvrde.

Našu stranku i njihove partnere u BH bloku pozivamo da ozbiljno promisle o svom načinu i djelovanju, jer manipulacija dječijim mukama nije najbolje što znaju činiti.