Zastupnici u Tuzli protiv formiranja migrantskih centara u Ljubačama i Bukinju

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici hitnog karaktera jednoglasno su odbili prijedloge da se kasarna u mjestu Ljubače i prostorije rudnika u Bukinju pretvore u objekte za smještaj migranata, te su time podržali i inicijativu Hasana Muratovića, zastupnika Socijaldemokrata u Federalnom parlamentu BiH.

Na jučerašnjoj sjednici Federalnog parlamenta BiH, šef kluba SDBiH Hasan Muratović osvrnuo se na Odluku Vlade FBiH o ustupanju lokacije “kasarna Ljubače” u Živinicama za smještaj migranata.

“Na području Živinica, bivša JNA je imala najveći vazduhoplovni objekat u bivšoj državi. To je 399. vazduhoplovna baza, gdje je danas Međunarodni aerodrom Dubrave. To je aerodrom sa četiri poletno-slijetne staze i aerodrom koji sigurno ima najveću perspektivu za povećanje putnika i uslove letenja u našoj BiH. Još 29. aprila 1992. godine lično sam sa grupom boraca, zahvaljujući saradnji sa mještanima na tom području, a napominjem da se radi o mještanima hrvatske nacionalnosti koji su neposredno naseljeni uz taj objekat izvršili razminiranje skladišta i došli do značajne količine naoružanja i vojne opreme koju smo podijelili svim okolnim štabovima TO. Tim sredstvima, pogotovo protuoklopnim, zaustavljena je ofanziva neprijatelja, gdje smo zaustavili četničke tenkove. Zašto ovo govorim? To uopšte nije kasarna. 399. vazduhoplovna baza obuhvata ogroman kompleks aerodroma, a mimo toga ima dva izdvojena objekta. Skladište vazduhoplovnih ubojitih sredstava koji se u ovoj odluci pogrešno tretira kao kasarna Ljubače, i drugo skladište pogonskog goriva – kerozina u Pascima. Ovaj objekat za koji je Vlada FBiH ishitreno donijela odluku ne ispunjava apsolutno nikakve uslove u pogledu smještaja ljudi. Radi se o skladištima ukopana, koja su namijenjena za naoružanje i vojnu opremu, za vazduhoplovna ubojita sredstva i iz tih objekata se ne vidi, kao što naš narod kaže “ni sunca ni mjeseca”. U ovom čitavom kompleksu koji je površine oko 20 hektara, ima samo jedan mali objekat za smještaj ljudstva, gdje je bila smještena straža jačine jednog voda, znači, 30 ljudi. Da ne govorim o negativnim posljedicama i nemiru koji je ovakva odluka prouzrokovala, lokalne zajednice Živinice i Tuzla, GV su zasijedala, građani su isključivo protiv smještaja migranata u centralnom dijelu države, jer odavde migranti ne mogu pješice na granicu itd. Mislim da se ovakva odluka ne može donijeti bez poštovanja odluke lokalnih zajednica. Moje pitanje se odnosi lično i direktno premijeru, gospodinu Fadilu Novaliću. Ko je uprkos ovim negativnim posljedicama po sigurnost aerodroma i totalno neuslovnih objekata, te zemljišta koje je minirano, kao i sve drugo što sam nabrojao predložio premijeru ovu lokaciju.” – istakao je Muratović, te zatražio odgovor u pismeni formi.