Bijedić: Angažman DF-a nije upitan, Vladu TK žele srušiti Jasmin Imamović i Mirsad Kukić

Skupština Tuzlanskog kantona zakazana je za ponedjeljak, a na njoj se neće pojaviti zastupnici Demokratske fronte (DF), ukoliko se ne obave razgovori predstavnika stranaka koje čine skupštinsku većinu, saznaje Faktor u ovoj partiji.

Nezadovoljstvo DF-a unutar koalicije u javnost je izašlo nakon što je predsjednik kantonalnog odbora stranke Zlatan Begić svojim zastupnicima uputio instrukciju u kojoj im nalaže da “ne uzimaju učešće u radu i odlučivanju skupštinske većine unutar skupštinskih procedura te u radu Skupštine TK, sve do postizanja sporazuma o svim pitanjima od važnosti za funkcionisanje aktuelne skupštinske većine, utvrđivanja strategija, politika i svih drugih pitanja od ključnog interesa za građane TK i funkcionisanja kantonalnih institucija vlasti”.

U DF-u saznajemo da oni traže energičniji rad Vlade TK, prekid prakse stranačkog zapošljavanja, a sve to žele raspraviti na sastanku s koalicionim partnerima prije naredne sjednice Skupštine TK.

Skupštinsku većinu u TK čine SDA sa devet zastupnika, DF ima tri, a tu su i Socijaldemokrate (SD) BiH, SBB, SBiH sa po dva te Smajo Mandžić koji se iz PDA priključio većini. To ju ukupno 19 ruku u Skupštini TK koja broji 35 zastupnika i gdje je minimum potreban za većinu 18.

– Nema velikih problema u koaliciji, barem ne onih koji se ne mogu riješiti. Sve je rješivo i većina je stabilna – kaže za Faktor Amir Fazlić, predsjednika Povjereništva u Kantonalnom odboru SDA TK.

Predsjednik SDBiH Enver Bijedić kaže da nije dobio zvaničnu obavijest iz DF-a, ali da stoji na raspolaganju za bilo kakve razgovore i dogovore u vezi rada većine.

– Mi imamo dobru saradnju s DF-om i ne vjerujem da je upitan njihov angažman u Vladi TK. Pouzdano znam da na rušenju Vlade TK rade Mirsad Kukić i Jasmin Imamović, zajedničkim snagama, ali to je neka druga priča koja im neće proći – rekao je Bijedić.

Koliko ima problema i da li su rješivi pokazat će već naredna sjednica Skupštine TK zakazana za ponedjeljak. Ukoliko se ne pojave zastupnici DF-a neće biti dovoljno ruku za odlučivanje.

Izvor:  Faktor