Čelić ponovo domaćin Sajma jagodastog voća

Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva podržat će organizaciju Dana jagodastog voća, koja će se nakon 12 godina pauze ove godine održati 20. i 21. maja u Čeliću, dogovoreno je na današnjem sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emira Begića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafe Šakića i načelnika Općine Admira Hrustanovića.

Sajam jagoda je na prijedlog resornog ministarstva već uključen u Program manifestacija od interesa za TK, kazao je ovom prilikom ministar Begić, naglašavajući da je sastanak iskorišten za iznalaženje rješenja za ključne probleme poljoprivrednika na području općine Čelić.

Jedan od njih je, rečeno je ovom prilikom, i problem vodosnabdijevanja, čije je rješavanje moguće kroz javni poziv kada su u pitanju sredstva od vodnih naknada, istaknuo je ministar Begić. „Sigurno da ćemo mi kao ministarstvo podržati ovakve projekte jer na taj način rješavamo problem vodosnabdijevanja a i pomažemo poljoprivrednoj proizvodnji. Što se tiče ulaganja u plasteničku proizvodnju, Ministarstvo će kroz svoje programe podržati nabavku plastenika i visokih tunela kako bi proširili obim proizvodnje opštine Čelić”, skrenuo je pažnju resorni ministar uz napomenu da je potrebno pravovremeno pratiti projekte.

Da se ove godine na velika vrata vraća i sajam jagode obradovan je i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić napravivši uvid u ono što je u prethodnom periodu već bilo dogovoreno u općini Čelić.

„Kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, lokalni putevi, ove godine Općina Čelić može očekivati značajnija sredstva nego što je to bilo do sada”, kazao je ministar Šakić nakon što je načelniku Hrustanoviću prezentovao programe koje će Ministarstvo raditi ove godine.

Da Čelić može odgovoriti na zahtjeve kada su u pitanju i poljoprivredni i turistički potencijali uvjeren je načelnik Hrustanović obradovan punom podrškom organizaciji predstojećeg sajma, ali i mogućnostima za značajno proširivanje plasteničke proizvodnje.