ŽARKO VUJOVIĆ: Posljedice ,,dekreta” dolaze na naplatu

Presude Ustavnog suda SBiH su utvrdile da su tkz. ,,dekreti” kojima su smijenjeni direktori osnovnih i srednjih škola na Tuzlanskom kantonu neustavni.
 
Novim izmjenama i dopunama kako Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju tako i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju stvoriti će se zakonske pretpostavke kako bi se presude Ustavnog suda FBiH realizovale.
 
“Dekreti” koje su izglasali zastupnici stranaka SDP, PDA, SBB, NS u Skupštini TK sem neustavne smjene direktora proizveli su haos i brigu za te novoimenovane v.d. direktore.
 
Na poslaničku inicijativu od 26.10.2021. godine kojom sam tražio od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK da ispita činjenično stanje u vezi zakonitosti imenovanja i mirovanja prava iz radnog odnosa za v.d direktore u školama na području TK (navedene škole u inicijativi) u momentu njihovog imenovanja.
 
Dobio sam odgovor:
 
,,Dakle, u navedenim slučajevima odluke – rješenja o mirovanju prava i obaveza iz radnog odnosa su donesene za zaposlenike škola, koji su imenovani za v.d. direktora u drugoj školi, u momentu kada u važećem zakonu u članu 109. (osnovno) i članu 130. (srednje) nije bilo propisano mirovanje prava i obaveza iz radnog odnosa za lica koja su imenovana za v.d. direktora”.
 
Ovo je tek jedna od posljedica koja dolazi na naplatu ljudima koje su tadašnji resorni ministar i premijer doveli u opasno stanje po pitanju prava iz radnih odnosa.
 
Mjesec dana nije pokriveno zakonom jer su ,,dekretaši” tek po upućenom zahtjevu za tumačenje ove pravne situacije 29.06.2021.godine usvojili izmjene zakona kako bi se ovo ozakonilo.
Mjesec dana v.d direktori su bili ni na nebu ni na zemlji.
 
Na sve ove neregularnosti i pravni haos koji su proizveli ,,dekreti” i njihova primjena na vrijeme i to prilikom donošenja neustavnih odredbi su upozoravani tadašnji resorni ministar i premijer TK.
 
Imali su mogućnost da to spriječe, a nisu to uradili.
 
Sem milionske štete za budžet TK po pitanju odštete šteta i stanje pravne nesigurnosti su proizvedeni i za v.d. direktore.
 
Sa radnim odnosima nije se igrati, a očito se igralo. Pozicija i odgovornost koju ona nosi u ovom slučaju ne trpi nepažnju . Prije bi se u ovom slučaju moglo govoriti o namjeri sa dozom bahatosti.
Kako izaći iz ove situacije?
 
Na ovo pitanje odgovor moraju dati nadležni organi. Pitanje odgovornosti zbog nastalog haosa treba da utvrdi treći stub vlasti – pravosuđe.
 
Ustavni sud je bio jasan i otvorio put za druge pravosudne instance da lakše djeluju u ovom slučaju.