Dan rudara: Rudari SRETNO!

Danas se u bosanskohercegovačkim rudnicima obilježava 21. decembar, Dan rudara, u znak sjećanja na događaje u Husinu 1920. godine kada su rudari, zbog katastrofalnih uvjeta rada i malih plaća počeli štrajk, a 21. decembra žandari su jakim snagama pokušali ugušiti rudarsko nezadovoljstvo.

Sukob rudara i žandara trajao je sve do 28. decembra, kada je ustanak rudara ugušen u krvi.

U borbama je stradalo sedam rudara, dok je povrijeđeno na desetine rudara i seljaka. Ovaj događaj historija je zapisala kao Husinsku bunu.

Predsjednik Socijaldemokrata BiH, Husein Tokić uputio je čestitku povodom 21. decembra – Dana rudara.

Upućujem najsrdačnije čestitke svim komoratima u rudnicima Bosne i Hercegovine izražavajući duboko poštovanje za teški posao koji obavljaju.

Tuzlanski kanton prepoznatljiv je po svojih rudnicima, čija su najveća i najznačajnija vrijednost časni i čestiti ljudi – rudari. Veoma poštujem i cijenim težak i visokorizičan posao koji obavljate. Vašim trudom i rizikom koji preuzimate svakog trena činite da bh. privreda napreduje. Dužnost svih nas je da vam obezbijedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad

U očekivanju veće sigurnosti na radu, boljih materijalnih i životnih uslova rudara i njihovih porodica, svim rudarima želim dobro zdravlje i uspjeh u radu uz tradicionalni rudarski pozdrav: Sretno!