SDBiH: Najveća korupcija postiže se izbornom prevarom – krađom glasova

Izbori kao jedno od najvećih dostignuća slobodnog demokratskog društva bi trebali da predstavljaju izbornu volju građana, međutim, stvarnost je u BiH nažalost puno drugačija.

„Moćne“ ili „velike“ stranke ili partije svojom „mašinerijom“ posmatrača i članova biračkih odbora jednostavno, svaka u „svom teritoriju“ prekroje izborne rezultate u svoju korist, a na štetu građana jer se ne ispoštuje njihova glasačka volja.

Treba otvoreno govoriti o ovoj pojavi jer građani tome svjedoče, čuju i vide!

Nikakve kaznene mjere do sada nisu dale odgovor na ove zloupotrebe, čak je očigledna nemoć CIK-a da se odupre ovom zlu, a ni Visoki predstavnik za BiH se nije potrudio da nas demantuje, čak smo svjedoci onom suprotnom.

Ovdje se dakle radi o najgoroj mogućoj zloupotrebi aktivnog biračkog prava građana koja za posljedicu ima koruptivnu vlast, čemu svjedočimo svakodnevno.
Smatramo da je krađa glasova embrion sve druge korupcije.
Statistike pokazuju da iz godine u godinu ostajemo bez populacije veličine jednog grada. Zar to nije alarm za uzbunu?

S pravom se kod mnogih građana postavlja pitanje, pa dokle više?

Šta to treba da se desi da se ovo zlo zaustavi?

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine krenule su sa realizacijom projekta „Za izbore bez krađe glasova“.

Husein Tokić, predsjednik SDBiH

„Projekat „Za izbore bez krađe glasova“ za nas je jako važno pitanje. U pitanju je država i zastupanje opštih interesa građana, a ne interesa pojedinaca.
Kroz konkretne korake kao što je inicijativa koja je pokrenuta u Skupštini Tuzlanskog kantona, a u narednom periodu biće spuštena i na sva vijeća u TK. Kroz outdoor kampanju, bilborde i LED displeje pozvali smo građane da učestvuju u projektu, što je rezultiralo da nekoliko hiljada građana učetvuje u online anketi na našoj stranici. 99% ih je ZA obavezno uvođenje tehničkog nadzora nad izbornim procesom kako bi se izbjegle prevare i krađe glasova. Suština ovog “projekta” je da dođemo do toga da građani istinski biraju svoje predstavnike, a ne brojači. Da bismo to postigli treba nam šira podrška javnosti, a posebno medija.“ – istakao je predsjednik SDBiH i predsjednik Kluba poslanika SDBiH u Skupštini TK Husein Tokić.

Generalni sekretar SDBiH Aziz Čačković podsjetio je na nemila dešavanja od prije deset godina i bunta građana iz 2014.godine.

Aziz Čačković, generalni sekretar SDBiH

„Zar nam to opet treba ili još gore, da neko rizikuje život za prava koja mu se na očigled cjelokupne BiH javnosti oduzimaju?

Mislimo da je strpljenje građana dostiglo kritičan nivo i da sljedeći izbori mogu biti veoma osjetljivi u sigurnosnom smislu ukoliko nadležni organi hitno ne poduzmu navedene mjere!

Mi, Socijaldemokrate BiH želimo da agitovanjem i promovisanjem uvođenja novih tehnologija u izborni proces, u cilju sprečavanja krađe glasova, pošaljemo poziv građanima da budu aktivni sudionici procesa kojim se ta mjera izričito zahtijeva.“- naglasio je Čačković

Edin Delić, predsjednik Glavnog odbora SDBiH

Predsjednik Glavnog odbora SDBiH i gradonačelnik Lukavca Edin Delić ukazao je na potrebu zajedničkog djelovanja vladinog i nevladinog sektora.

„Želja nam je da formiramo široku koaliciju političkih stranaka, nevladinih organizacija, različitih udruženja građana i pojedinačno građana koji će svojim djelovanjem izdejstvovati zakonit izborni proces i ostvariti pravo na poštovanje biračke volje.

Rješenje je vrlo jednostavno – uvesti mjere tehničkog nadzora nad izbornim procesom od glasanja do prebrojavanja glasova.“ – izjavio je Delić.

 

Odluka je pravedna i demokratska – pridružite se našoj borbi! – poručili su iz SDBiH.