EDIN DELIĆ: Opstati i još vrednije ćemo raditi i dok smo “na nišanu” posrnulih tužilaca i policajaca

Edin Delić, potpredsjednik SDBiH i načelnik Lukavca kako je naveo danima se spremao napisati nešto na ovu temu, a prilog na AlJazeeri je bio “neposredni okidač” javnog iznošenja vrlo aktuelnih događaja u Općini Lukavac.

“Od početka “bavljenja politikom” kontinuirano sam pod pritiskom “istražnih organa” koji provode desetine istraga po anonimnim prijavama i kontinurano pokušavaju me zastrašiti i demotivirati. S druge strane poslao sam do sada niz prijava o djelima na koje sam se uredno potpisao i koje sam uredno dokumentovao, ali koje se ne istražuju.

Još nam je svima u sjećanju nezakonito oduzimanje mobilnog telefona meni, kao navodnom svjedoku u jednoj istrazi (slučaj “Rudnik Soli Tuzla” iz februara ove godine), a koja je do danas ostala samo zloupotreba masivnog policijskog aparata za diskreditaciju političkih neistomišljenika.

Tokom nekoliko proteklih sedmica pritisak je dodatno povećan, tako da se danas protiv mene i Općine Lukavac vode istrage po najmanje 10 navoda “anonimnih prijava”. Većina istražitelja-policajaca postupa u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku, te je rezultat svih tih istraga nedostatak dokaza, jer jednostavno nema kriminala koji su pretpostavili i koji pokušavaju dokazati.

Kako to da je Lukavac do te mjere postao “općina-slučaj” i da se tokom jednog mjeseca kod nas provede više istraga nego u Gradu Tuzla ili drugim “privilegovanim čaršijama” za 20 godina? Zanimljiv je izgovor kako se “moraju provjeriti sve prijave”! Da li je baš tako?

Posljednjih dana se posebno izdvojilo jedno “ovlašteno lice iz MUP-a TK” koje je grubo prekršilo odredbe Zakona o krivičnom postupku i koje direktno pokušava montirati moja navodna krivična djela i već me tretira kao “okorjelog kriminalca”. Imao sam priliku susresti se sa tim licem i zahtijevati da svoje ponašanje dovede u okvire Zakona o krivičnom postupku, ali to je samo dovelo do dodatne nervoze i povećanja pritiska.

Danas sam sačinio detaljan prigovor nadležnim u MUP-u Tuzlanskog kantona sa navodima koji se mogu potvrditi i dokumentovati, opet u skladu sa zakonom, i koji bi moralo rezultirati pokretanjem unutrašnje istrage u MUP-u TK. Očekujem da ova istraga potpuno “posloži” kockice u sramnoj zloupotrebi policijskih ovlaštenja i da se zaokruži skup lica unutar koga se izmišljaju dokazi, vrši pritisak i nagovaranje na potecijalne svjedoke i provodi niz postupaka koji se mogu podvesti pod teške zloupotrebe ovlaštenja i, osim policijsko-disciplinske odgovornosti, u cjelosti imaju sva obilježja organiziranog kriminalnog djelovanja. Ne znam da li su ova kršenja ovlaštenja individualni čin jednog istražitelja, ili imaju “dublju pozadinu”, ali je sigurno da postupajući tužioc i sudija za prethodni postupak trebaju znati za ovo i poduzeti mjere u skladu sa propisima.

Pružit ćemo priliku instituciji “unutrašnje kontrole” MUP-a Tuzlanskog kantona da prikupi sve potrebne dokaze i poduzme mjere iz svoje nadležnosti, te nećemo javno saopštavati detalje navoda, ali ukoliko institucije zakažu i na posljednjoj kontrolnoj razini, ne preostaje ništa drugo nego javno saopštiti sve detalje i braniti časti i zakonitost u javnom prostoru, ali i reagirati prema “višim nivoima”. Ima ovdje posla i za disciplinskog tužioca, VSTV, Visokog Predstavnika, parlamentarne komisije i slično, ali sigurno je da je neophodna i pažnja javnosti. Na žalost tek kada se upale reflektori trasnparentnosti i javno otvore i saopšte “marifetluci” nestašnih “ovlaštenih organa”, tek onda stvari kreću. Dodat ćemo u mozaik policijsko-tužilačkog posrtanja još jednu važnu “kockicu” i pažljivo i detaljno je javno tretirati sve dok institucije ne preuzmu svoj posao u skladu sa zakonom.

Došli smo do tačke od koje ovo neće moći dalje držati “ispod površine”, odnosno kada će nakupljena nepravda i zlo činjenje morati izaći iz ljušture “agenata” koji su se poput Balkanskog Špijuna uživjeli u svoju režimsko-sistemsku ulogu, tolerišu nagomilane kriminal i korupciju širom i poprijeko “kroz oba entiteta i Distrikt”, ali se obruše brutalno na svakoga ko pokuša pošteno nešto promijeniti. Da ovakav pritisak nije možda poruka onim koji razmišljaju da se upuste u politiku i pokušaju nešto promijeniti ili mogu ugroziti “višedecenijsku vladavinu” političara koje tužilački aparat čuva i štiti neprovođenjem istraga, zastarom krivičnih djela i naručenim istragama protiv potencijalnih protivnika? Umjesto da nas demotiviraju i zadrže daleko od politike, pozivam vas (sama činjenica da imate strpljenja čitati sve do ovog dijela teksta govori da to ima smisla) da se zainteresujete, angažujete, participicirate i konačno da glasate po svojoj savjesti na predstojećim i svakim narednim izborima. Ne dozvoliomo da zlo i beznađe pobijede zahvaljujući našoj apstinenciji i nezainteresiranosti. Mi smo mnogo bolji ljudi nego što nas vide korumpirani političari i posrnuli “istražitelji”. Za nas starije je već previše vremena prošlo, ali itekako se moramo pitati šta ostavljamo budućim generacijama i hoće li opstati društvo i država ako konačno ubijemo pravdu i pravičnost u “trećem stubu vlasti”.

Ne “glumim” nikakvu žrtvu, svjestan sam da je ovo bilo za očekivati i nimalo se ne plašim ovih “moralno i profesionalno posrnulih” istražitelja i, moguće, tužilaca. Svakako sam spreman otrpiti i druge teže vidove zloupotrebe, pa sve do podizanja optužnica, privođenja i iscrpljivanja u sudskim sporovima kakve stalno gledamo na našoj “pravosudnoj sceni”, gdje tužioci i policajci nemaju nikakvu odgovornost za teške profesionalne propuste i zloupotrebu. Njima je cilj da one koje naciljaju iscrpljuju, da ruše njihov ugled, da ih povlače po sudnicama, da ih pokušaju politički eliminirati ili neutralizirati i otvoriti prostor svojim korumpiranim mentorima da se nastave bahatiti i upropaštavati društvo u cjelilni. Danas se praktično “rasčišćava put” ispred miljenika ovog sistema jer su naredne godine izbori, a ugled “moćnika” u društvu je u nezadrživom padu.

Veliki je broj čestitih i profesionalnih tužilaca i policajaca i moramo uložiti mnogo napora da ih prepoznamo, zaštitimo i da fokus našeg nezadovoljstva imamo prema onim koji to nisu. Na žalost oni pošteni, profesionalni i odgovorni vrlo često se malo ili nikako ne pitaju, a ključne odluke donose nemoralni pojedinci usko povezani sa politikama koje su se posljednjih decenija duboko inkorporirale u tužilaštva i upravo zbog toga se vrlo ležerno i neodgovorno odnose prema svojim obavezama.

Drago mi je da se u cijelom društvu uočava kako i koliko je “posrnuo” tužilačko-policijski brod, da smo u fazi ozbiljnog i teško popravljivog gubitka kredibiliteta ovog dijela vlasti, te da je definitivno jasno da prve ozbiljne reforme moraju krenuti upravo od tužilaštava i policije.

Naše društvo treba efikasne, profesionalne i snažne institucije tužilaštva i policije. Nosioci javnih funkcija moraju računati na stalnu provjeru i istražne radnje, ali je sasvim jasno po Zakonu o krivičnom postupku kako se postupa u kojoj fazi istrage, kakva su prava onih koji su predmet istrage ili svjedoka, kako se prikupljaju dokazi, kako se koriste posebne mjere, šta može naložiti Tužilaštvo a šta Sud, kako se uzima izjava od svjedoka i slično. Moja namjera nije dalja degradacija i destrukcija ovih sistema – već naprotiv. Ovo je poziv da stvorimo uslove da se bez političke ili koruptivne selekcije provode istrage o “svemu i svakome” i da sudski epilog dobije stvarni kriminal, a ne onaj koji pretpostave ili umisle političke strukture koje su pružile pipke tamo gdje im nije mjesto.

Neka nama istraga u Lukavcu, ali moramo se pitati gospodo ima li se još gdje šta istraživati u “našoj lijepoj BiH”, a posebno u nama bliskim općinama i gradovima? Dok šaljete “timove i timove” da vrše pritisak tamo gdje nema kriminala pitamo se ko se bavi pravim kriminalom? Malo ko, očigledno.”