EMIR BEGIĆ: U namjeri smo da stimulišemo što veću proizvodnju i pomognemo poljoprivrednim proizvođačima

Kako bi se upoznao sa situacijom na terenu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić (SDBiH) posjetio je danas farmu muznih krava Eldina Glibanovića u Gornjim Živinicama.

Na području TK trenutno je oko 8700 muznih krava čiji vlasnici su korisnici poticaja. Iznos poticaja za svako muzno grlo u protekloj godini iznosio je 160 KM, a Vlada TK i resorno ministarstvo su u namjeri da stimulišu što veću proizvodnju i pomogne poljoprivrednim proizvođačima ovaj iznos podigli na 200 KM.

„Proizvođači su tražili novi način obračuna, međutim to zahtijeva dodatno vrijeme koje mi u ovom trenutku nemamo”, kazao je ministar Begić naglasivši da je njegov prijedlog bio da Vlada ovaj program usvoji što hitnije kako bi u toku ovog mjeseca isplatili novčane podrške.

Ovim se, prema riječima ministra Begića, omogućuje pravovremena proljetna sjetva koja je neophodna za proizvodnju hrane za muzna grla ovih proizvođača. Kantonalno ministarstvo također je među prvima reagovalo na zahtjeve o potrošnji goriva.

„Naše ministarstvo je odmah po prijemu zahtjeva za količine goriva i po obavljenom sastanku sa Federalnim ministarstvom pristupilo ažuriranju tih podataka. Prvo smo ministarstvo koje je dostavilo sve neophodne podatke Federalnoj direkciji robnih rezervi za distribuciju tog goriva kako je definisano odlukom Vlade FBiH”, kazao je ministar Begić.

Proizvodnja mlijeka i poljoprivredni proizvođači u ovoj proizvodnji imaju najveći udio i sigurno da su u vrhu našeg zanimanja, istaknuto je ovom prilikom, uz napomenu da nisu zanemareni i druge vrste poljoprivredne proizvodnje.

Kada je u pitanju zakup zemljišta, Ministarstvo poljoprivrede će uputiti inicijativu prema federalnim nivoima vlasti kako bi se taj parafiskalni namet i zakup zemljišta u državnom vlasništvu ukinuo, barem u ovim situacijama kada su prisutni određeni poremećaji na tržištu, naglašeno je danas.