Ministri Begić i Šakić posjetili “AgroLife” u Mionici

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić, Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja, te Nedžad Šećić, predsjednik Gradske organizacije SDBiH Gradačac posjetili su danas kompaniju “AgroLife” d.o.o. u Mionici kod Gradačca, koja posluje u oblasti proizvodnje komposta za uzgoj šampinjona.

Nastala iz porodičnog biznisa kojim se uspješno bavila od 1991. godine, „AgroLife” već deceniju posluje na teritoriji Bosne i Hercegovine proizvodeći pasterizirani supstrat (kompost), pokrovni materijal, zaštitna sredstva namijenjena uzgoju gljiva, ambalažu za pakovanje i mjerne instrumente za uzgoj gljiva.

Prema riječima ministra Begića, ono što je domaćin Senad Hećimović pokazao nadmašilo je sva očekivanja. „Posebno me raduje što je ovdje gotovo stopostotno učešće našeg domaćeg proizvoda, jer se ovdje kao ulazne sirovine koriste nus-proizvodi u ostaloj poljoprivrednoj proizvodnji. Pšenična slama, nusproizvod sa farme pilića i jedino što se uvozi je micelij”, prenio je ministar Begić svoje dojmove nakon obilaska farme.

Cilj „AgroLife”, rečeno je ovom prilikom, jeste da bude prepoznatljiva kompanija po kvalitetu proizvoda i zadovolji potrebe kupaca, implementira najnovije tehnološke inovacije i vodi sigurno orijentisanu proizvodnju u skladu sa standardima koje posjeduje.

Prema riječima vlasnika kompanije Hećimovića, bh-proizvođači su sa našeg tržišta već istisnuli sav uvoz gljiva ali je potrebno ići sa modernizacijom ove vrste proizvodnje, budući da sve zemlje u okruženju imaju moderniju proizvodnju.

Ministar Begić kazao je da će resorno ministarstvo zajedno sa Grupacijom poljoprivrednih proizvođača pri Privrednoj komori Tuzla učiniti sve da se napravi iskorak ka modernijoj proizvodnji u ovoj oblasti.