ENVER BIJEDIĆ: Nemamo nikakve dileme kada je u pitanju saradnja sa ljudima koji su na američkim crnim listama

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u BiH koja se odnosi na sankcije uvedene bh. političarima.

Kada administracija Sjedinjenih Američkih Država izda i objavi ovako važan proglas kao što su sankcije bh. političarima, svi partrioti Bosne i Hercegovine, svi prijatelji ove zemlje i svi normalni ljudi na svijetu moraju u skladu sa tim i postupiti. I to iz dva razloga. Prije svega,  Sjedinjene Američke Države su dokazale zaustavljanjem rata 1995. godine da su odani i iskreni prijatelji Bosne i Hercegovine i pokazale su se za razliku od Evropske unije mnogo efektnije u rješavanju takvih problema. Evropska unija nas je zavlačila na ovim prostorima tri i po godine.

Amerikanci sa svojim efektivnim djelovanjem su zaustavili rat, organizovali su Dejton da se potpiše mir i zaustavi krvoproliće na ovim prostorima.

Drugi bitan razlog zašto svi moramo postupiti u skladu sa onim što objavi administracija Sjedinjenih Američkih Država je zato što je u pitanju najmoćnija ekonomski i vojna sila na svijetu koja u svakom slučaju drži ključeve ekonomskog poretka ove zemlje, da ne kažem da drži ključeve i sigurnosti čitave zemaljske kugle.

Zato mi Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine nemamo dileme nikakve kada je određivanje sankcija, da li, kako i na koji način trebamo postupiti vezano sa sankcijama, kao i sa daljim radom i saradnjom sa ljudima koji su na američkim crnim listama.