ENVER BIJEDIĆ: Ovo najveća kriza u postdejtonskoj BiH

Predsjednik Socijaldemokrata BiH i zastupnik u PS BiH Enver Bijedić bio je gost večerašnjeg izdanja emisije ‘7 plus’ Hayat TV gdje se razgovaralo o blokadi rada državnih institucija od predstavnika iz manjeg bh. entiteta.

Enver Bijedić smatra da je ovo najveća kriza u postdejtonskoj BiH.

  • Ponovo je izazivaju političari iz RS ili Srbi iz RS. Vrlo je interesantno na koji način se oni žele dodvoriti svojim biračima i obračunati s javnosti. Zakon o zabrani negiranja genocida je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a Dodik se u svakom govoru obraća gospodinu Izetbegoviću i gospodinu Komšiću. To je zamjena teza i trebao bi to da raspravi sa Inzkom, koji je i donio taj Zakon. Sve stranke koje žele državu BiH su Dodiku neprijatelj. Tražite sagovornike koji traže disoluciju i slično. Po meni ta politika nema veze s mozgom – govori Bijedić.

Osvrnuo se i na opoziciju u RS za koju smatra da je ponovo prevarena.

  • Dodik je opet povukao za nos i naveo da govore ono što on želi. Čak su neki opozicionari bili mnogo oštriji, jer ih je Dodik uvjerio da je laž istina. A laž je da taj zakon šteti samo Srbima, on je za sve stanovnike BiH. Ako se utvrdi da je bio genocid nad srpskim stanovništvom, bilo gdje u BiH, onda će i svako od Bošnjaka koji to bude negirao, odgovarati. Dakle, genocid je za sve narode u BiH, ne samo za jedan. E sad, što je prethodno presuđeno u Hagu, da se u Srebrenici dogodio genocid i ko ga je napravio, pa treba neko i da plati za to – izričito govori Bijedić i dodaje da bi neko sa strane trebao reagovati.

“I to na način da iskoristi svoje ovlasti, da li se one zovu Bonske ili neke druge, jer je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma Visoki predstavnik u BiH i on to može da uradi. Lično mislim da će gospodin Schmidt, pošto dolazi iz Njemačke, koja je jako ozbiljna zemlja, da će iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti odluke i osigurati u ovoj zemlji mir i stabilnost.”