Enver Bijedić reagovao na Orbanove izjave o muslimanima

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine i zastupnik u  Parlamentarnoj skupštini BiH reagovao je na izjavu mađarskog premijera koju je rekao u kontekstu proširivanja Evropske unije.

Viktor Orban, koji je najavio posjetu Sarajevu 25. januara, govorio je u utorak u Budimpešti na četverosatnoj konferenciji za medije o proširenju Europske unije, a mađarski zvaničnik je rekao kako po tom pitanju “zvijezde trenutno ne stoje dobro”. Posebno se osvrnuo na pridruženje BiH.

“Izazov sa Bosnom i Hercegovinom je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”, rekao je Orban, što je izazvalo oštre reakcije.

Predsjednik Bijedić poslao je poruku našoj diplomatiji, ali pozvao i građane na akciju.

“Naša diplomatija ne treba zabraniti dolazak premijer Mađarske Viktora Orbana u Sarajevo 25. januara, jer upravo na taj način ćemo pokazati da smo baš onakvi kakvim nas on predstavlja. Ono što bismo trebali uraditi je organizovati što masovnije mirne proteste građana u vrijeme njegove posjete koji će jasno iskazati šta misle o premijeru Orbanu i njegovim izjavama. ” – istakao je Bijedić.