ENVER BIJEDIĆ: Samo ideja socijaldemokratije može promijeniti stanje u bh. društvu

Predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) Enver Bijedić ocijenio je da samo ideja socijaldemokratije može promijeni stanje u bh. društvu te da je krajnji cilj SDBiH okupljanje svih socijaldemokratskih partija koji će biti protuteža nacionalnim strankama u BiH.

Bijedić je večeras na Izbornoj konferenciji SDBiH Kantona Sarajevo istakao da situacija u društvu nalaže da se formira socijaldemokratska opcija koja neće biti sterilna i koja neće bježati od odgovornosti.

– Ne želimo u programu rada zbrinjavati samo pojedince koji će naći svoja mjesta u parlamentima i skupštinama kantona, a koji ne žele riješiti istinske probleme koje osjećaju svi građani BiH – naglasio je Bijedić.

Smatra da je lako biti opozicija i kritikovati vlast, a nemati hrabrosti ući u sistem vlasti i pokušati promijeniti nešto.

– Ideja većine iz Socijaldemokratske partije (SDP) iz Tuzlanskog kantona je bila da se usprotivimo pasivnom stanju i zato smo odlučili formirati novu stranku. Već u tom kantonu imamo više od 5.000 članova – istakao je Bijedić.

Također je kazao da su organizirali Gradsku organizaciju SDBiH Zenica te najavio da će naredne sedmice formirati tijela i u Brčko Distriktu. Predsjednica Inicijativnog odbora KO SDBiH Sarajevo Lejla Tuco kazala je da će nakon Izborne konferencije biti održano i prvo zasjedanje tog odbora i biranje članova organa.