ENVER BIJEDIĆ: Visoki predstavnik i Ured OHR-a imaju ogromnu odgovornost

Povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, danas su u Sarajevu održani mirni protesti.

Prije par dana osam zastupnika u Evropskom parlamentu uputilo je pismo visokom predstavniku (OHR) u Bosni i Hercegovini(BiH) Christianu Schmidtu i visokom predstavniku Evropske unije(EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu.

U pismu su izrazili duboku zabrinutost zbog dešavanja u BiH i, kako su naveli, koracima koji vode ka secesiji entiteta Republika Srpska (RS). Naglasili su da to ugrožava mir u cijeloj regiji te pozvali na upotrebu tzv. Bonnskih ovlasti koje ima OHR. Predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić gostujući na Hayat televiziji, istakao je svoje mišljenje povodom aktuelne društveno-političke situacije.

“Visoki predstavnik i Ured OHR-a ovdje imaju ogromnu odgovornost. Oni ovdje ne sjede u onim lijepim kancelarijama u Sarajevu i primaju ogromne plate samo da izražavaju zabrinutost, kao što je to prethodni visoki predstavnik radio i u konačnici ništa nije radio. Uz ovu odgovornost koju oni imaju smatram da su evropski parlamentarci trebali da naprave još veći pritisak prema gospodinu Schmidtu i to na taj način da mu se jasno kaže da on može biti i krivično odgovoran ukoliko ne bude reagovao, a ima te mogućnosti da zaustavi eventualno krvoproliće. Ako gospodin Schmidt, upozoren na sve to ne bude reagovao, on je direktno odgovoran, mora snositi tu odgovornost, jer njegov mandat je da reaguje u ovakvim situacijama. Možda to njemu nije jednostavno, možda mu je situacija komplikovana u BiH, međutim sve je to znao prije nego je došao na ovu funkciju. Lično smatram da će gospodin Schmidt reagovati jer on prije svega dolazi iz jedne velike zemlje i ima podršku State departmenta. Sad, da li će to biti korištenje Bonnskih ovlaštenja ili neka druga vrsta političkog pritiska da natjera Dodika da se sam povuče. Nemojte ni to isključivati. Nemoguće je da će OHR ili bilo ko na svijetu kazniti čitavu Republiku Srpsku. Moje mišljenje je da će se Dodiku izreći zabrana političkog rada.” – izjavio je Bijedić.