ENVER BIJEDIĆ;Iskreno vjerujem da će Tužilaštvo BiH provoditi zakon i sankcionisati one koji nastave negirati genocid i veličati ratne zločince

Sastanak  predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS zbog navodne “ugroženosti” izazvane donošenjem odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida, a što je po njima  rezultiralo setom zaključaka donesenih u Banja Luci, među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Postavlja se pitanje i poziciji i opoziciji u Republici Srpskoj o kakvoj ugroženosti govore?

Naime, poznato je da ni do sad nisu  priznavali ništa  što je državotvorno, izuzev činjenice da su uredno isplaćivani od građana Bosne i Hercegovine.

Predvođeni “velikim” Miloradom Dodikom, koji je i najviše koštao upravo građane RS, političari ovog BiH entiteta su pokazali da nemaju kičmu, a ni političku mudrost da odole fašističkim politikama koje zagovara upravo Dodik.

Nema sumnje da se bojkotom u radu srpskih predstavnika u institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH, što su juče i potvrdili svojim ne dolaskom na sjednicu PS BiH,  pokušava napraviti privid i stvoriti vještačku političku krizu  čiji je cilj sasvim jasan, skretanje sa stvarnih problema što u konačnici znači krah jedne pogrešne politike pod dirigentskom palicom Dodika i njemu sličnih.

Takve politike nikada neće dobiti podršku građana BiH, a pogotovu ne međunarodne zajednice koja pruža punu podršku vladavini prava u Bosni i Hercegovini , koja se ogleda u provedbi odluka  Međunarodnog suda u Hagu za ratne zločine i genocid počinjen u BiH i odluka  Visokog predstavnika u BiH – poručio je predsjednik SDBiH izastupnik u PS BiH Enver Bijedić.

Važno je napomenuti da dopune ovog zakona već od danas stupaju na snagu, tako da iskreno vjerujem da će Tužilaštvo BiH provoditi zakon i sankcionisati one koji nastave negirati genocide i druge ratne zločine te veličati ratne zločince bez obzira iz kog naroda dolaze.