SDBIH; NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPAD NA POVRATNIČKU PORODICU FERHATOVIĆ IZ VLASENICE

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SDBiH) najoštrije osuđuje napad na povratničku porodicu Ferhatović iz Vlasenice. Napad na porodicu Ferhatović  dodatno je uznemirio povratnike na Drini i stvorio opravdanu zabrinutost među povraticima.

Nema sumnje da ovakvi i slični napadi koji su se dešavali i proteklih godina u manjem BH entitetu su direktna posljedica radikalnih  politika, koje se provodi u RS od strane Milorada Dodika i njemu sličnih.

Pozivamo pravosudne institucije u RS i BiH da pod hitno reaguju, rasvjetle ovaj slučaj, kazne počinioca, zaštite porodicu Ferhatović i na taj način vrate povjerenje i pruže podršku povratnicima u entitetu RS.

Ukoliko nadležne pravosudne institucije ne budu brzo  reagovale posljedica bi bila još jedan nerazriješen slučaj napada na povratnike.

Podsjećamo da je u Vlasenici 2001. godine, 11. jula , na dan kada se postavljao kamen temeljac u Memorijalnom centru Potočari, ubijena šesnaestogodišnja povratnica Meliha Durić, čije ubistvo ni poslije 20. godina nije rasvjetljeno.