U Lukavcu otvoren trg i spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Lukavcu je sinoć otvoreno spomen obilježje i trg u ulici Žrtava genocida.

Iz Lukavca su u zrak pušteni bijeli golubovi kao simbol mira i poruke da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica, a događaju su prisustvovali zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa. Delegaciju Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine predvodio je generalni sekretar Husein Tokić, potpredsjednica SDBiH Meliha Bijedić i potpredsjednica Glavnog odbora SDBiH Sabina Jogunčić. Ispred Općinske organizacije SDBiH Lukavac delegaciju je predvodio predsjednik OO SDBiH Lukavac Jakub Mahovkić.

Inicijator ideje bio je Samir Gabeljić, koji je kao petogodišnji dječak preživio genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja. Veliku podršku u implementaciji projekta Gabeljić je imao i od načelnika Općine Lukavac Edina Delića potpredsjednika SDBiH koji je obezbijedio lokaciju, a kasnije i finansijski podržao implementaciju.

“Ovo je poruka da želimo poštovati sve žrtve, a treba imati u vidu da žrtve koje su iz Srebrenice i koje su preživjele genocid da je to nešto posebno, da mi nećemo dozvoliti da se negiranjem genocida gradi bilo kakav odnos u našem društvu. Došlo je vrijeme kada je potrebno priznati i prepoznati sve žrtve, pružiti ruku mira i pomirenja, ali vrlo jasno kazati onim koji negiraju genocid i kopaju po ranama žrtava Srebrenice i bilo kojih drugih žrtava u BIH nije mjesto u našem društvu“, kazao je Edin Delić.