FORUM MLADIH SDBiH TUZLA: Izrugivanje gradske vlasti mladim osobama u Tuzli

Bez imalo moralne odgovornosti i srama gradska vlast se po ko zna koji put izruguje svojim građanima, a posebno populaciji mladih osoba. Dok svjedočimo kontinuiranom egzodusu mladih ljudi iz naše države i našeg grada, mladi koji pripadaju vladajućoj garnituri nemaju niti jedan razlog za odlazak. Čak šta više, mladi pripadnici vladajuće garniture imaju privilegije koje im ni po jednom kriterijumu ne pripadaju.

Pored svima poznatog načina zapošljavanja u javna preduzeća i institucije Grada Tuzla, sada se u licemjerju i bahatosti otišlo korak dalje, te se uz saglasnost gradonačelnika Jasmina Imamovića rješavaju i stambena pitanja podobnih mladih ljudi.

Kao najbolji primjer „uspješnosti“ mladih vladajuće garniture su vijećnice u Gradskom vijeću Azra Gazibegović-Šimić i Erna Delić. Navedene mlade vijećnice, zaposlene su u gradskoj instituciji i preduzeću. Azra u Centru za socijalni rad Tuzla, a Erna u JKP Vodovod i kanalizacije Tuzla. One su kao gradske vijećnice u 2018.godini, na svoju ličnu inicijativu, a na prijedlog gradonačelnika Jasmina Imamovića donijele Odluku o subvencioniranju kamate za rješavanje stambenog pitanja mladih.

Po preliminarnoj rang listi kandidata za subvencioniranje kamate za rješavanje stambenog pitanja mladih objavljene od strane Gradske uprave nalaze se i Azra Gazibegović-Šimić i  Irfan Delić, muž Erne Delić. Nažalost, one nisu jedine na objavljenoj rang listi koje su kao pripadnici vladajuće partije dobili subvenciju. Pored njih, našli su se i članovi Foruma mladih SDP-a, uposlenici Javnih ustanova bliski gradonačelniku, kao i sin direktora Javne ustanove.

Pitamo odgovorne u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica na osnovu kojih kriterija su bodovali aplikante? Da li su to kriteriji na osnovu stranačke knjižice, vijećničkog utjecaja ili odobravanja veće svote novca u izbornoj godini?

Postavlja se pitanje ima li smisla da se mladi Grada Tuzla školuju, obrazuju, osnivaju porodice i ostaju u našem gradu?

Mi želimo pružiti jednaku mogućnost svim mladim osobama u Gradu Tuzli, izbjeći sve oblike nepotizma i korupcije. Samo tako možemo zaustaviti egzodus mladih osoba, dati im nadu u bolje sutra i pružiti im podršku u ostanku u našem gradu i državi.

Mi iz Foruma mladih Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine borit ćemo se protiv svakog oblika nepotizma i zapošljavanja nestručnih i stranačkih kadrova u javnim preduzećima, insistiramo na promjeni dosadašnjih politika i pružati ćemo priliku svim onim mladim osobama koji su se dokazali u svojim poljima interesovanja.

Pozivamo odgovorne da razmotre da li se vode politikom koja će zadržati što veći broj mladih osoba u našem Gradu. Odgovorni trebaju da se zapitaju šta su pružili mladima i zbog čega naši vršnjaci napuštaju naš grad!