GLAVNI ODBOR SDBIH: Izabrano novo rukovodstvo i članovi Predsjedništva stranke

Nakon 1. Kongresa Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine na kojem je za predsjednika stranke izabran Husein Tokić, te Glavni i Nadzorni odbor, održana je i konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDBiH.

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH), koja je jučer održana u Tuzli, izabrani su članovi Predsjedništva, te predsjednik Glavnog odbora.
Za predsjednika Glavnog odbora izabran je aktuelni gradonačelnik Grada Lukavac Edin Delić, dok su za potpredsjednike Glavnog odbora izabrani Senada Karajbić i Petar Brkić.

Aziz Čačković, izabran je za generalnog sekretara.
Za potpredsjednike SDBiH izabrani su: Zlatko Ercegović, Nusret Mamić i Sanel Mešanović, a članovi Predsjedništva SDBiH će biti: Nedžad Šećić, Selma Fazlić, Emir Begić, Mirsad Mujić, Amra Đuzić, Mirnes Mujkić, Jasmin Osmančević, Mulija Džulbegović i Ziher Suljić.

“Prije svega, želim da čestitam izabranom rukovodstvu. Na zdravim temeljima vratićemo se na period kada smo bili najbrže rastuća stranka u Tuzlanskom kantonu.
Istekom četverogodišnjih mandata predsjednika gradskih i općinskih organizacija, u narednom periodu očekuju nas izbori rukovodstva u organizacijama. Ukoliko se potrudimo da radimo u skladu sa odlukama, u skladu sa Statutom, ubijeđen sam da ćemo napraviti iskorak u našem djelovanju. Istinskim vrijednostima, slobode, jednakosti, solidarnosti, multieničnosti, idejama na kojima smo i osnovali Socijaldemokrate BiH, vjerujemo da ćemo vratiti povjerenje članstva i birača, te da ćemo ove ideje zastupati bolje nego prije.” – istakao je predsjednik SDBiH Husein Tokić.

Na sjednici Glavnog odbora, donešeni su i zaključci:

1.Imperativ političkog djelovanja nam je ulazak u NATO i Evropsku uniju gdje normalan svijet decenijama živi slobodno i napredno. Svima onima koji ovih dana kritikuju Zapad i tvrde “da granice postoje” jasno poručujemo: DA, postoje međunarodno priznate granice suverene, nezavisne i slobodne Bosne i Hercegovine i ostat će takve još vijekovima.

2. Tražimo od svih političkih aktera u BiH, a posebno od onih koji obnašaju vlast na nivou BiH da se štiti ustavni, zakonski i neovisni položaj Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najvažnije brane etno-nacionalnoj podjeli zemlje.

3. Od državnog rukovodstva i Visokog predstavnika za BiH tražimo da Izborni zakon BiH prilagode interesima svih građana i naroda koji žive u njoj. Od prijatelja iz cijelog svijeta i Visokog predstavnika tražimo da nam pomognu u tehničkom aspektu izbora s ciljem da se spriječi krađa glasova i vrati vjera biračima da se njihov glas poštuje. (Ovo zato jer postoje opstrukcije u državnom budžetu)

4. Tražimo od svih nivoa vlasti, a posebno od Vlade TK i Vlade FBIH da se posvete izgradnji saobraćajne infrastrukture na područjuTuzlanskog kantona u kojem živi najveći broj stanovnika u Federaciji BiH. Podsjećamo ih da ne mogu tražiti krivca u nekom drugom jer tih drugih nema!
Sramno je za sve prošle i sadašnje političare ovog nivoa da ni za više od 30 godina od samostalnosti BiH u Tuzlanskom kantonu nije izgrađen ni jedan metar auto ceste. Pozivamo sve političke subjekte u TK da snažno podržimo projekte auto ceste prema koridoru 5C i Brčkom, kao i razvoj tuzlanskog aerodroma, koji će prekinuti izolaciju TK i dati osnov za snažni razvoj turizma i drugih industrijskih grana.

5. Vlasti u TK, ali i u Federaciji BiH mora biti prioritet da sačuva Univerzitetski klinički centar u Tuzli koji je bio i treba ostati rasadnik svjetski priznatih medicinskih stručnjaka, ali i kao garant da građani TK i šire ne moraju brinuti za kvalitetno zdravstveno zbrinjavanje ako to nisu u stanju plaćati po skupim privatnim klinikama.

6. Socijaldemokrate BiH će se snažno boriti za ove i niz drugih ciljeva kako bi život građana Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine učinili boljim i dostojanstvenim.

Zadužuje se Predsjedništvo SDBiH da u naredna tri mjeseca provede izbore u gradskim/opštinskim organizacijama.