Saopštenje Kluba SDBiH u Skupštini TK

“Poluprivatna” skupštinska većina neprincipijelno, nedemokratski odgodila sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj se trebao razmatrati Zakon o policijskim službenicima TK.

 

Na hitnoj sjednici Kolegija Skupštine TK, fudbalskim žargonom rečeno u devedesettrećoj minuti jutros je odgođena uredno, poslovnički zakazana sjednica Skupštine TK.

 

Sumnju da u vladajućoj koaliciji koju čine SDA i DF nešto ne štima, dokazuje i jutros,  naprasno odgođena sjednica, čije je održavanje bilo zakazano u 10:00 sati, a odgođena je u 10:30. Na zakazanoj Sjednici  se između ostalog trebalo raspravljati i o Zakonu o policijskim službenicima TK. Očito da SIGURNOST građana nije toliko važna trenutnoj vlasti u Tuzlanskom kantonu koliko su interesi i apetiti pojedinaca.

 

Očito je kako je teška, ako ne i nemoguća misija zadovoljiti ucjenjivače i platiti fakture od pojedinaca koje najvjerojatnije pristižu svaki dan.

Klub SDBiH je prilikom uspostave nove skupštinske većine i Vlade TK jasno upozorio javnost da je to vlast sastavljena na interesu pojedinih “moćnika”, a ne na opštem interesu građana Tuzlanskog kantona.

Takvoj vlasti, već na početku smo prorekli kratak mandat.
Kristalno jasno je da vlast sastavljena na osnovu par populističkih mjera, bez strateškog plana i dugoročne vizije razvoja Tuzlanskog kantona i bez gotovo i jednog ozbiljnijeg kapitalnog projekta ne može dugo opstati.

 

Vlada TK djeluje kao raštimani orkestar na očigled svih koji ozbiljnije prate političke procese u Tuzlanskom kantonu.
Izgleda da se premijer najmanje “pita”,  svaki od poslanika ima “svog” ministra i da  je odgovoriti zadacima u ispunjavanju opšteg interesa svih građana Tuzlanskog kantona posljednje na listi prioriteta.

Nameće se pitanje, ali i zaključak kako je zapravo i krajnji cilj ove vlasti samo zadovoljavanje interesa pojedinaca okupljenih oko SDA i DF-a!?

 

Klub SDBiH jasno poručuje da se kanton i država ne grade kroz stranačka zapošljavanja i tender politiku, već da se moraju planirati sistemske mjere koje će unaprijediti kvalitet svih građana Tuzlanskog kantona.