GLAVNI ODBOR SDBIH: Izabrano rukovodstvo i članovi Predsjedništva stranke

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora SOCIJALDEMOKRATA BiH (SDBiH), koja je danas održana u Tuzli, izabrani su članovi Predsjedništva, te predsjednik Glavnog odbora. Za predsjednika Glavnog odbora imenovan je Tomo Vidović, dok su za potpredsjednike Glavnog odbora izabrani Sabina Jogunčić i Srđan Babić. Husein Tokić, izabran je za generalnog sekretara. Izabrano je i preostalih 10 članova Predsjedništva SDBiH. Na mjesto potpredsjednika SDBiH izabrani su: Hamdija Lipovača, Zoran Mikulić, Žarko Vujović i Meliha Bijedić.

Prethodno su verifikovani mandati 81 člana Glavnog odbora, koji su izabrani na nedavno održanoj Osnivačkoj skupštini.

Izabrani članovi Predsjedništva SDBiH su: Hasan Muratović, Edin Delić, Mile Atlagić, Amela Zaimović, Nedžad Šećić, Zlatko Ercegović, Mirnes Mujkić, Aziz Čačković, Ziher Suljić I Aleksandra Ivković.

“Rješenjem Općinskog suda u Tuzli, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine upisana je u jedinstveni registar političkih organizacija  25.09.2019. godine.

Nakon toga, SDBiH i u formalno-pravnom smislu djeluje u punom političkom kapacitetu na cijeloj teritoriji BiH.

Želimo istaknuti činjenicu da smo mi prva politička partija socijaldemokratske provenijencije sa sjedištem u Tuzli kao kolijevci socijaldemokratije ali sa jasnom i nedvojbenom namjerom da nastupamo kao državotvorna partija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pristupilo nam je nekoliko hiljada članova među kojima je značajan broj građana koji do sada nisu bili članovi ni jedne političke organizacije što je za nas jako ohrabrujuće, jer je jedan od naših ciljeva da probudimo i aktiviramo politički neaktivne građane kojih ima ogroman broj što potvrđuje i činjenica slabe izlaznosti građana na izbore. Kada je u pitanju Tuzla, moram se zahvaliti Žarki Vujoviću I Kerimu Isoviću na dosadašnjem radu u procesu formiranja Mjesnih organizacija u Tuzli.

Izašli smo iz okvira Tuzlankog kantona. Bivši gradonačelnik Brčkog Mirsad Đapo, predsjednik Pokreta za bolje Brčko pristupio je SDBIH, te najavio pristupanje članova Pokreta u SDBIH.

U narednom periodu očekujemo osnivanja u Zeničko-dobojskom kantonu, Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Srednjebosanskom kantonu, gdje već imamo zakazane inicijativne odbore koji će biti nukleus stvaranja SOCIJALDEMOKRATA BiH u tim regijama.” – istakao je Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH

Na sjednici Glavnog odbora, donešeni su I zaključci:

 USPOSTAVA VLASTI U BiH

GO SD BiH poziva ključne političke aktere da se izdignu iznad ličnih sujeta i okončaju proces uspostave vlasti u skladu sa izbornim zakonom, a spram obaveza prema svojim biračima i odgovornosti prema građanima BiH.

Ukoliko se u protivnom ništa ne poduzme do kraja novembra 2019.godine pozivamo Visokog predstavnika u BiH da iskoristi Bonske ovlasti i svim poslanicima tamo gdje nije formirana vlast po izborima 2018. godine ukine plate i naknade u skladu sa inicijativom Envera Bijedića.

Ukoliko ove mjere ne dovedu do formiranja vlasti u datim rokovima, zahtijevamo da visoki predstavnik donese odluku o izmjeni zakona kojim bi se uveli vanredni izbori, te sa lokalnim izborima 2020. godine obave i vanredni izbori za ostale nivoe vlasti.

MIGRANTSKA KRIZA

Bosnu i Hercegovinu već mjesecima potresa migrantska kriza, a državni organi kao ni organi i institucije entiteta ne poduzimaju adekvatne mjere na umanjenju ovog problema koji je na pragu eksaliranja.

Zahtijevamo od državne granične policije i Ministarstva sigurnosti da odlučnije i efikasnije priđu rješavanju migrantske krize, a entiteske vlasti da ostvare veći nivo saradnje i podrške jer će ovim tempom kriza očigledno obuhvatiti cijeli teritorij BiH bez obzira što entitet RS ne želi to vidjeti i kao svoj problem.

Zahtijevamo da se formira državna krizna grupa za vodjenje procesa u saniranju posljedica migrantske krize sa nadležnostima i resursima da rukvode i koordiniraju svim drżavnim organima.

Smatramo potrebnim da Vijeće ministara BiH te entitetske vlade urgentno obezbijede minimalno 2 miliona KM kao intervenciju za U.S.kanton i Tuzlanski kanton u cilju saniranja postojeće situacije za val migranata koji pristiže do početka naredne zime.

Odajemo priznanje crvenom križu FBiH, USK, TK i drugim nevladinim organizacijama i pojedincima koji su nesebičnim zalaganjem uticali na to da patnje kroz koje prolaze migranti budu manje.

Glavni odbor SD BiH daje punu podršku vladi i skupštini TK na čvrstom opredjeljenju da nakon neprihvatanja izvještaja javnih preduzeća i ustanova TK zatraži preispitivanje zakonitosti njihovog rada kroz angažovanje istražnih organa,

Finansijske policije, inspekcije/a i drugih nadležnih organa.

Ovakvim postupkom bit će ispunjena očekivanja velike većine građana koji su odbili da glasaju za predhodnu vlast zbog nebrojenih nezakonitosti koje su provodili u predhodnom mandatu.

SD BiH zahtijeva da se odmah krene u suštinske reforme u svim sektorima, a posebno u vladavini prava, zdravstvenoj zaštiti, obrazovaju, ekonomskom razvoju i zaštiti okoliša. Tuzlanski kanton je nužno osloboditi negativnog naslijedja i devijacija koje gradjani osjećaju na vlastitoj koži svakodnevno.